Johan Hilton: ”Problematiskt att ansvariga på Aftonbladet inte velat uttala sig om Fredriksson”
Aftonbladet kommer inte väl ut i Johan Hiltons biografi över teatermannen Benny Fredriksson och hans dramatiska sorti.
Kulturjournalisten Johan Hilton började skriva Den siste teaterdirektören ur en frustration över att Benny Fredriksson kommit att bli så förknippad med Metoohösten 2017 och sin tragiska död i självmord kort därpå.
– Det fanns en tragedi i att han blivit så synonym med hösten 2017. Medan hans arv och gärning är så omfattande, säger Johan Hilton när vi ses i en hotelllobby i Stockholm.
Hundratals intervjuer ligger bakom biografin, jämte arkivmaterial. Johan Hilton är ”överväldigad” av hur många människor som ställt upp.
– Och berättat nyanserat och, uppfattar jag, uppriktigt.
Att få med Fredrikssons familj på projektet var avgörande.
– När Anne Sofie von Otter väl bestämt sig för att hon litade på mig öppnades många dörrar, det får jag vara uppriktig med.
Skulle du ha kunnat skriva en vidräkning?
– Absolut. Jag tycker att jag gjort en relativt god avvägning. Det går inte att skriva om Benny Fredrikssons gärning utan att också ta upp den kritik han fick om arbetstempot och arbetsförhållanden på Stadsteatern.
Boken berättar parallellt om Benny Fredrikssons liv – uppväxten under enkla förhållanden, klassresan, kärleken till teatern och hur han fick publiken att vallfärda till Kulturhuset Stadsteatern – och om Metoohösten 2017. Johan Hilton skärskådar Aftonbladets publiceringar om Fredriksson, som kom att fällas hårt av PON och där flera allvarliga anklagelser visade sig sakna grund.
Benny Fredriksson
Benny Fredriksson, 1959-2018, var teaterregissör och vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 2002-2017. Han avgick i december 2017 två dagar efter att Aftonbladet publicerat en granskning om hans ledarstil. I mars 2018 tog han sitt liv i Sydney, Australien, under en resa tillsammans med hustrun och operasångaren Anne Sofie von Otter.
– Aftonbladet ville ha ut en bra historia. Det var ingen hemlighet att Benny Fredriksson var en omtvistad chef med stort inflytande. Och det är klart att han, i egenskap av sin position, var en saftig köttbit för medierna.
Aftonbladets dåvarande kulturchef Åsa Linderborg sade nej till att intervjuas, liksom tf utgivaren Lena Mellin.
– Linderborg har ändå varit ute, stått upp i någon mån, oavsett hur man värderar hennes inlägg. Mer problematiskt är att andra ansvariga publicister på Aftonbladet inte uttalat sig.
Tror du vi som kår lärt något av Metoopubliceringarna?
– Jag tror inte att man lika lättvindigt vidarepublicerar andras uppgifter. Och debatten om Benny Fredriksson har satt fingret på vilka konsekvenser journalistik kan få.
Själv befann han sig utomlands när Benny Fredriksson avgick två dagar efter Aftonbladets publicering. Han har ångrat att han under månaderna efter avgången – Hilton var då teaterredaktör på DN – inte skrev om Fredrikssons gärning.
– Jag vet inte varför jag inte gjorde det. Jag såg det kanske inte då.
Svårast har sovrandet varit – att reducera det omfattande material han samlat på sig.
– Det fanns så in i helvete många bra berättelser. Det första manuset var dubbelt så långt.
Den siste teaterdirektören (421 sidor) ges ut på Natur & Kultur den 2 april.