Gå direkt till textinnehållet

Jojje Olsson om attacken från Kinas ambassad: ”Fler kommer att utsättas”

Den kinesiska ambassadens attack mot journalisten Jojje Olsson är unik i sitt slag. Men han befarar att fler journalister kommer att utsättas om inte attacken fördöms tydligt. ”De testar gränserna för vad de kan komma undan med. Det här är bara ett första steg”, säger Jojje Olsson till Journalisten. UPPDATERING: UD har tagit kontakt med kinesiska ambassaden.

Det var efter en artikel i Expressen om hur Kina jobbar aktivt för att straffa svenska journalister som försöker granska regimen som den kinesiska ambassaden i Stockholm gick till hård attack mot både Expressen och den Taiwan-baserade frilansjournalisten och författaren Jojje Olsson, som intervjuats i artikeln.

I ett pressmeddelande på ambassadens hemsida påstås att artikeln i Expressen är full av lögner, vilket ambassaden anser är ”helt oacceptabelt”. Ambassaden anser också att en rapport från Utrikeskorrespondenternas klubb i Kina (FCCC) som nämns i Expressens artikel och som Journalisten skrev om tidigare i år är opålitlig eftersom FCCC är en ”oregistrerad illegal organisation som saknar all legitimitet”.

Den kinesiska ambassaden hävdar också att de svenska journalister som kritiserar den kinesiska regimens attacker mot pressfriheten, har begått brott i Kina. Jojje Olsson blir särskilt uthängd i ambassadens pressmeddelande. Han ska enligt ambassaden ha arbetat som journalist i Kina trots att han bara hade ett turistvisum. Kinas ambassad i Stockholm skriver:

Annons Annons

”Olssons svekfulla och skamliga agerande visar till fullo att han inte är en ärlig eller pålitlig person. Folk med bara lite sunt förnuft och självständigt omdöme har inga problem med att inse att de artiklar han skrivit om Kina är fulla av falskt och överdrivet innehåll i syfte att uppsåtligen smutskasta Kina.”

Ambassaden fortsätter sedan att anklaga den svenske förläggaren Gui Minhai, som suttit fängslad i Kina utan rättegång i snart 1 000 dagar, för en rad brott.

Den ursinniga attacken från den kinesiska ambassaden mot en namngiven journalist är unik. Även den kinesiska statskontrollerade tidningen Global Times kallar det för ett ”sällsynt agerande” av Kinas ambassadör i Stockholm Gui Congyou.

– På det taiwanesiska journalistförbundet hade man aldrig hört talas om att en journalist har hängts ut med namn på det här viset. Så det verkar vara ovanligt, säger Jojje Olsson till Journalisten.

Det är en otroligt aggressiv ton i pressmeddelandet, nästan skrattretande eftersom det är så dålig fingertoppskänsla. Har ambassadören så dålig koll på hur det här tas emot i Sverige?
– Den nya ambassadören Gui Congyou har tidigare mest jobbat med Kinas relation till Ryssland och centralasiatiska länder och inledde sin karriär på en institution i kommunistpartiets centralkommitté som utformar partiets ideologi. Han är en antidemokratisk teoretiker som inte har så mycket erfarenhet av att jobba med eller i demokratiska länder. Det är möjligt att han inte riktigt förstår hur medier fungerar i Sverige. Dessutom handlar meddelanden som detta ofta inte om att övertyga läsarna, utan om att skrämma journalisterna till att hålla sig borta från känsliga ämnen, vilket är en beprövad metod i Kina, säger Jojje Olsson.

Hur känner du inför den här attacken?
– Jag blev ganska överraskad. Den kinesiska ambassaden i Sverige har blivit mer aktiv sedan Gui Congyou tillträdde i augusti förra året. Kina testar nu gränserna för vad de kan komma undan med. Det här är första gången ambassaden attackerar en tidning och en journalist på det här sättet, men om det inte kommer en reaktion så kommer det här att hända igen – fler journalister kommer att attackeras. Det behövs en markering.

Har det skett någon markering?
– Civilsamhället har markerat och tagit avstånd. Svenska Journalistförbundet, Taiwanesiska Journalistförbundet och Internationella Journalistfederationen har varit i kontakt med mig och har också fördömt attacken. Men från svenska myndigheter har jag inte hört någonting än. Det är inte oväntat, de har ofta tvekat att offentligt kritisera Kina.

Vad tror det beror på att aktiviteten ökat vid ambassaden?
– Jag tror att det har mycket att göra med att den nya ambassadören har fått instruktioner att föra in det kinesiska narrativet och förhindra kritik mot Kina, rörande bland annat Gui Minhai.

Vad säger du om de brottsanklagelserna som Kina riktar mot Gui Minhai?
– Tidigare har Kina framtvingat ett erkännande att han skulle ha kört ihjäl en kvinnlig student 2003, men nu menar de att han också skulle ha ägnat sig åt brott i Sverige, vilka ska ha lett till två kinesiska utbytesstudenters död. Det här är en ganska vanlig taktik från kinesiska myndigheter även i Kina; man utför ett karaktärsmord för att flytta fokus från övergreppen som Kina gjort sig skyldiga till. Man försöker skapa misstro mot personen genom fabricerade brottsanklagelser och rena lögner.

Ambassadören är ganska hotfull, känner du dig hotad?
– Jag känner mig inte hotad just nu, men skulle känna mig orolig om ingen klar reaktion kom på attacken från den kinesiska ambassaden. Man vet aldrig vad nästa steg blir mot mig eller mina kolleger som också skriver om Kina om attacken inte tydligt fördöms. Det farliga vore att låta ambassaden trappa upp sina aktiviteter inom detta område utan att någon säger ifrån. Vad vi har sett nu är ett första steg från deras sida.

Journalistförbundet samt Internationella Journalistfederationen fördömer attacken på Jojje Olsson i ett skarpt uttalande. IFJ anser att det är ett ”allvarligt angrepp på pressfriheten”:

”Försöket från de kinesiska myndigheterna att påverka internationell rapportering om landet är oacceptabelt. […] IFJ fördömer kraftfullt de kinesiska myndigheternas agerande och kräver att de respekterar journalisters rättigheter och låter dem arbeta fritt och utan påtryckningar.”

Kina ligger på plats 176 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och censuren och repressionen mot journalister är omfattande. Committee to Protect Journalists konstaterade i mars att attackerna mot pressfriheten har tilltagit under president Xi Jinping.

UPPDATERING: I ett mejl till Journalisten den 26 juli uppger Utrikesdepartementet följande:

”Utrikesdepartementet har vid upprepade tillfällen påtalat för den kinesiska ambassaden och för den kinesiska ambassadören att yttrandefriheten i Sverige är grundlagsskyddad och att journalister har rätt att utföra sitt arbete fritt”, skriver Gunnar Vrang vid UDs presstjänst i mejlet.

På frågan om UD har vidtagit eller kommer att vidta några åtgärder med anledning av den kinesiska ambassadörens agerande, vill UD först inte lämna något svar.

Men efter nya kontakter under fredagen den 27 juli meddelar nu Gunnar Vrang att UD har agerat:

– Vi har haft kontakt med den kinesiska ambassaden med anledning av detta, säger Gunnar Vrang.

 

Förtydligande: I en tidigare version av denna artikel framstod det som att UD i mejlet till Journalisten uppgett att man inte vidtagit eller kommer att vidta några åtgärder. Det var felaktigt och berodde på ett missförstånd, vilket Journalisten beklagar.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler