Gå direkt till textinnehållet
Jon Jordås.
Foto: Viktor Gårdsäter

Jon Jordås: ”För mig är mordgåtan Olof Palme löst”

Journalisten Jon Jordås har skrivit Den sista boken om mordet på Olof Palme och har sannolikt kommit längre än någon annan med att identifiera mördaren.

Det är måndagseftermiddag och om några timmar ska 120 föranmälda gäster samlas på förlaget Natur & Kulturs kontor vid Humlegården i Stockholm för releasen av Jon Jordås Den sista boken om mordet på Olof Palme. Hasse Aro är inbjuden för att kommentera boken.

Jon Jordås ser lite stressad ut när han slår sig ner på andra sidan konferensbordet för intervjun, och faktiskt lite förlägen när han får frågan om vad han hoppas att boken ska leda till.

– Nu blev jag lite … jag vet inte. Något storslaget? Nej. Jag tycker att slutpunkten i mordutredningen, presskonferensen där åklagaren Krister Petersson pekade ut Stig Engström som möjlig mördare kändes otillfredsställande. Jag tror många kände likadant. Jag hoppas att boken ska hjälpa till att bearbeta det. Kanske hitta ännu en slutpunkt.

Annons Annons

Han tystnar en stund, tittar ner i golvet.

– Nu lever boken sitt eget liv. Jag tycker att allmänheten förtjänar att känna till omständigheterna som pekar mot att Christer A mördade Olof Palme. Han är ganska okänd. Det borde han inte vara.

Jon Jordås är dokumentärchef på radioproduktionsbolaget Filt men vid tiden för Krister Peterssons omtalade utpekande av Stig Engström i juni 2020 jobbade han på P3 Dokumentär på Sveriges Radio. Det var där och då han bestämde sig för att ge sig in i mordutredningen.

– Jag var inte särskilt intresserad av mordet tidigare, men blev förstås nyfiken och hade höga förväntningar inför presskonferensen. Den var en besvikelse. Jag tyckte att det var konstigt att en åklagare pekar ut en avliden person på det sättet som Krister Petersson gjorde. Kunde det verkligen vara Stig Engström? Det var så mycket som pekade bort från honom.

Det var tidskriften Filter och journalisten Thomas Pettersson som 2018 slog fast att Stig Engström, den så kallade ”Skandiamannen”, var mördaren. Men flera granskande journalister har ifrågasatt resonemanget, bland dem Lars Olof Lampers och Gunnar Wall. Den omständighet att Engström tidigt lämnat verifierade uppgifter om skeenden på mordplatsen efter mordet, skeenden som mördaren inte kunde känna till eftersom han flytt, mer eller mindre punkterade hypotesen.

Jon Jordås pratade med flera poliser som delade hans uppfattning: att presskonferensen var ett gigantiskt misstag. Och de satte honom på ett annat spår: Christer A.

Efter två års research och intervjuer påbörjade han boken. Han satt på nätterna och läste förhör och rapporter, och skrev.

Resultatet är en av de tunnaste böcker som skrivits om Palmemordet, 170 sidor, med den kaxigaste titeln.

Varför är boken så tunn? Böcker om Palmemordet brukar vara tegelstenar.

– Jag ville inte göra en tjock bok där man känner att man behöver plöja sig fram genom fakta utan en bok som det fanns ett sug i, så att man läser vidare av sig själv. Jag har nog haft lite hjälp av att jobba med P3-dokumentärer som bygger på en sådan framåtrörelse, och kanske också det skönlitterära; jag kom ut med en roman för fyra år sedan.

Är mordgåtan löst nu?

– För mig är mordgåtan löst. Sedan ska man förstås betraktas som oskyldig till dess att motsatsen bevisats och det finns svagheter i indiciekedjan, frågor som inte besvaras. Men omständigheterna kring Christer A gör att jag känner mig säker, även om det aldrig kommer att bli någon domstolsprövning. Christer A dog 2008.

De omständigheter som Jon Jordås tar upp i boken är sammantaget tämligen graverande. Christer A bodde i närheten av mordplatsen och ägde en Smith & Wesson .357 Magnum samt den sorts ovanlig ammunition som Olof Palme sköts med. Han vägrade att lämna in vapnet för provskjutning och när polisen kom för att hämta vapnet tio år efter mordet påstod han att han sålt det olagligt till en okänd person. Han hade dock inte gjort en förlustanmälan. Det är det enda lagliga vapnet på polisens skjutlista med över 700 revolvrar som inte kunnat avföras.

Christer A lämnade i förhör motstridiga uppgifter om sina förehavanden under mordkvällen.

Personer i hans omgivning har uppgett att han hatade Olof Palme och dagen före mordet förlorade han ekonomiskt på regeringens beslut att höja omsättningsskatten på aktieförsäljning.

Han passar in på gärningsmannaprofilen, bland annat är han dömd för två våldsbrott och åtalad för olaga hot.

Han har besökt mordplatsen i samband med årsdagar och blev efter mordet stammis på ett fik tvärs över gatan från mordplatsen.

Han passar på beskrivningarna som vittnen lämnat om en man med stirrande blick utanför biografen Grand före filmvisningen. Han är också mycket lik den fantombild som bygger på Mårten Palmes iakttagelse av en man utanför biografen Grand efter filmvisningen. Den bilden blev känd först i samband med att utredningen lades ned 2020. Jon Jordås tog hjälp av ett AI-program för ansiktsigenkänning för att få en mer objektiv bedömning av likheten mellan Christer A och fantombilden. Resultatet blev häpnadsväckande.

– Jag testade andra fantombilder mot kända gärningspersoner, bland annat Hagamannen och dubbelmördaren i Linköping och de nådde upp till likheter på drygt 20 procent. Christer A och Mårten Palmes fantombild nådde en likhet på 57 procent. Det var en bekräftelse på att jag inte drabbats av tunnelseende.

Det adresserar också den största svagheten i bevisningen mot Christer A – att man inte har kunnat placera honom på Sveavägen på mordkvällen.

Går det att komma längre i utredningen av Christer A?

– Man skulle kunna gå djupare i AI-jämförelsen. Hur vanligt är det att det blir så här hög likhetsgrad? Sen är ju Christer A:s revolver borta. Den skulle kunna komma fram och man skulle eventuellt kunna dra slutsatser utifrån den.

Fler avsnitt