Gå direkt till textinnehållet

”Journalister allt oftare måltavlor för polisen”

Journalister som bevakar proteströrelsen i Hongkong blir allt oftare måltavlor för polisvåld. Och polisen har varit dålig på att skydda utsända journalister från angrepp från motdemonstranter. Det säger Joshua Rosenzweig som är chef för Amnesty Internationals Östasienkontor.

I en rapport som släpptes tidigare i höstas beskriver människorättsorganisationen Amnesty International hur de demokratiska rättigheterna i Hongkong successivt försvagats sedan 2003. Enligt Joshua Rosenzweig, chef för Amnesty Internationals Östasienkontor i Hongkong, som nyligen besökte Stockholm är det största pressfrihetsproblemet en växande självcensur i medierna. Självcensur har förekommit sedan 1997, menar han, det är bara omfattningen som ökat.

– Självcensur handlar om rädslan för att vissa ämnen är för farliga att beröra. Det behöver inte handla om uttalade hot, utan budskap som levereras på olika sätt inom och till medieorganisationer. Många me-
diechefer i Hongkong måste odla en tillräckligt god relation till både regeringen och Kinas representationskontor i Hongkong, säger han.

Joshua Rosenzweig bedömer att kinesiska myndigheter skulle vilja kontrollera Hongkongs medielandskap i lika hög grad som man kontrollerar medier i fastlands-Kina.

Annons Annons

– Men Hongkong har en längre tradition av pressfrihet och det finns ett motstånd. Några av de mer frispråkiga nyhetssajterna, som Apple Daily, attackeras ofta på nätet, både ägaren och journalisterna. De blir ett exempel på vad du kan hamna i om du skriver fel saker eller är för kritisk mot regeringen.

Medierna, och särskilt de lokala medierna, har spelat en mycket viktig roll under det senaste halvårets proteströrelse genom att i hög utsträckning vara på plats och livesända, menar Joshua Rosenzweig.

– Det här framstår som en av de mest bevakade proteströrelserna i modern tid. Det är möjligt att följa den i realtid utan att själv vara på plats.

Samtidigt har pressfrihets- och journalistorganisationer under hösten larmat om polisbrutalitet mot journalister i Hongkong, med tårgassprej, vattenkanoner och trakasserier. Joshua Rosenzweig bedömer att polisen vill hindra journalister från att bevaka vissa aspekter av det som händer.

– Jag tror att det inom polisen kan finnas en uppfattning om att journalisterna är där främst för att övervaka dem och avslöja det polisen gör. Det har utvecklats en antagonism mellan poliser och vissa journalister i frontlinjen – som bara gör sitt jobb.

Agerar polisen på uppdrag uppifrån?
– Det vore nog att gå för långt att säga att poliserna fått i uppdrag att ge sig på journalister. Men på ett individplan kan de ha fått grönt ljus från chefer, säger Joshua Rosenzweig.

Även pro-kinesiska aktivister har gett sig på journalister.

– Polisen har inte varit bra på att försvara journalister från motdemonstranter. Det finns misstankar om att vissa av dessa attacker sker med polisens goda minne, säger Joshua Rosenzweig.

Vad säger du om omvärldens stöd till demonstranterna i Hongkong?
– Svaren från västledare har varit noga övervägda. Några har tagit tillfället i akt och kritiserat Kina, men generellt har svaret handlat om att Hongkongs regering behöver respektera mötesfriheten och lösa den politiska situationen. Där slutar det.

Amnestys uppmaning till omvärlden är att pausa försäljningen av vapen som tårgas och gummikulor till Hongkong, och att ligga på för en oberoende utredning av polisbrutaliteten mot demonstranter.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret