Gå direkt till textinnehållet

Journalister hotades under rättegång

Under en rättegång i Linköping på torsdagen hotades ett reporterteam från Expressen av den åtalade mannen, som enligt polisen pekas ut som ledare för ett kriminellt nätverk. Dagen innan, strax innan rättegången började, trakasserades även Correns reportrar.

Den åtalade mannen försökte hindra reportrarna från att bevaka rättegången.

Till Correns reportrar sade mannen att "han var trött på tidningens bevakning av honom", skriver Corren.se.

Till den egna tidningen säger Correns chefredaktör Charlotta Friborg att det är "skandalöst att tingsrätten inte kan säkra en trygg arbetsmiljö för utsända journalister. Detta visar på en skrämmande naivitet. Hur ska det då inte kännas för vanliga vittnen och brottsoffer?"

Som Journalisten tidigare berättat har Corren fått ta emot hot efter att ha skrivit om en polisrazzia mot ett skrotupplag i Linköping. Dels fick tidningen besök av två män som krävde att en artikel skulle tas bort från nätet och några dagar senare fick redaktionen ett mejl som krävde att tidninen skulle sluta bevaka ärendet. Hoten har polisanmälts.

När Expressens team bevakade rättegången i Linköping hotade den åtalade mannen att slå sönder deras kamera. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger till Expressen.se att han ser allvarligt på att kriminella försöker stoppa journalisters rapportering men att hot och våld inte stoppar nyhetsrapporteringen.

"Hoten mot Corren gjorde att Expressen åkte till Linköping för att berätta mer, och om Expressen hotas kommer ännu fler medier att rapportera. så fungerar det. De kriminella kan inte vinna mot tryckfriheten", säger han.

Den åtalade mannens advokat säger till Expressen.se att tidigare publicerade artiklar varit "snedvridna" och att han förstår att mannen känner sig förföljd av medierna.

I sin blogg skriver Thomas Mattsson att Corren ska hedras för att ha vågat stå upp mot hoten.

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret