Gå direkt till textinnehållet
Kalla faktas avslöjande om ett hemligt kinesiskt nätverk i Sverige publicerades idag.
Foto: Kalla Fakta

Journalister kopplade till hemligt kinesiskt nätverk i Sverige

Kalla fakta avslöjar idag i TV4 Nyheterna att 17 personer i Sverige är kopplade till ett hemligt kinesiskt nätverk som arbetar för att skapa en ny internationell ordning. Flera av dem är journalister.

Personerna arbetar för den så kallade Enhetsfronten – det kinesiska kommunistpartiets strategi och organisation för att påverka resten av världen.

– Det rör sig om journalister som driver eller sitter i ledningen för diasporans medier. Det finns ett antal sådana kanaler, säger Emil Hellerud, reporter på Kalla fakta.

Så det handlar om regimtrogna kinesiskspråkiga medier?

– Ja. Det har varit känt att de skriver propaganda för det kinesiska kommunistpartiet, men inte att de står på Enhetsfrontens kontaktlista.

Har ni hunnit få reaktioner på det här avslöjandet under dagen?

– Ja. Jag har precis varit ute och synkat både justitieministern och utbildningsministern, och Peter Hultqvist [S], som ser allvarligt på detta.

Arbetet med granskningen av Enhetsfronten påbörjades redan 2022.

– Jag började gräva lite mer och fick den här listan lämnad till mig av en källa.

Kalla fakta har samarbetat med flera experter som också hade fått en lista, bland dem Laura Harth på [människorättsorganisationen] Safeguard Defenders, och tillsammans försökt verifiera namnen, berättar Emil Hellerud.

– Vi har jobbat tajt och nära.

Är det ett oproblematiskt arbetssätt som journalist?

– Man kan säkert problematisera det, jag tycker att det har fungerat bra att jobba tillsammans med kunniga personer. Vi har hela tiden varit tydliga med att vi kommer fatta självständiga journalistiska beslut, oavsett vad de säger.

Kommentarer

Ett svar till ”Journalister kopplade till hemligt kinesiskt nätverk i Sverige”

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt