Gå direkt till textinnehållet

Journalister stängs ute från mediekonferens: ”Anmärkningsvärt och paradoxalt”

Journalister är inte välkomna när Sveriges ordförandeskap på måndag-tisdag bjuder in till EU-konferens om techjättar, medier och demokrati. Beskedet kritiseras av både RSFs Erik Halkjaer och Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson. UPPDATERAD

På måndag och tisdag arrangeras konferensen How EU tech regulation affects democratic discourse and media policy utanför Stockholm. Förutom den svenska kulturministern och representanter från EU-kommissionen kommer bland andra RSFs generalsekreterare Cristophe Deloire, SRs vd Cilla Benkö och MO Caspar Opitz att medverka.

Men journalister som vill bevaka konferensen är inte välkomna. Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson ville skicka dit reportern Mattias Beijmo för att lyssna, men fick nej med hänvisning till att konferensen betraktas som ett arbetsmöte.

– Det här är frågor som är superrelevanta för demokrati och yttrandefrihet. Frågan om regleringar på nätet är helt central och diskuteras alldeles för lite i Sverige, säger hon.

Annons Annons

Eftersom inga direkta politiska förhandlingar ska äga rum borde mötet inte vara känsligt och hemligt, menar hon.

– Det är konstigt. Anmärkningsvärt och paradoxalt, eftersom det är frågor som handlar om mediers frihet, yttrandefrihet och demokrati – och så stänger man det.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, stämmer in i kritiken:

– Jag tycker det är dåligt att man inte bjuder in medier att bevaka en konferens som handlar just om medier, medielagar och pressfrihet. Galet!

Enligt uppgifter som kommunicerats till medier som sökt ackreditering ska konferensen spelas in och läggas ut efter konferensen.

– Då blir det ännu märkligare att vi inte får närvara. Att titta på en inspelning är inte samma sak. På plats kan man kanske ställa en fråga i en paus, få en annan känsla för dynamiken i frågorna, säger Karin Pettersson.

Journalisten har sökt en kommentar från det svenska EU-ordförandeskapet. Johan Romin, pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand, säger att den förklaring han fått från Sveriges EU-ordförandeskap är att konferensen från början beslutades vara en tjänstemannakonferens med ett begränsat antal deltagare.

– Det är inte inte ovanligt att möten anordnas på det sättet. Och det går inte att i efterhand ändra på något som skickats ut personliga inbjudningar till som ett internt arbetsmöte. Det är den förklaring som finns. Sedan får vem som helst givetvis framföra kritik mot det här, säger han.

– Det man kan göra är att få en deltagarförteckning och kontakta de som ska delta och göra egna intervjuer.

Uppdatering: Efter flera turer fick Aftonbladet Kulturs reporter till slut ackreditering, berättar Karin Pettersson på måndagen.

Linda Söderberg, tf kommunikationschef på Kulturdepartementet, skriver i ett mejl att ackreditering till flera journalister nu har ordnats, trots det tidigare beskedet att konferensen var fullbokad.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler