Journalister tvingas bli aktörer i asylärenden
Om journalister skriver om en homosexuell asylsökande från Iran kan det få helt avgörande betydelse om han får uppehållstillstånd eller inte. Utlänningsnämnden tar nämligen hänsyn till om fallet tas upp i medier. – Jag har mot min vilja blivit en aktör och tvingas fatta beslut och liv och död utan att jag har bett om det, säger Gert Svensson, reporter på Dagens Nyheter.
Om journalister skriver om en homosexuell asylsökande från Iran kan det få helt avgörande betydelse om han får uppehållstillstånd eller inte. Utlänningsnämnden tar nämligen hänsyn till om fallet tas upp i medier.
– Jag har mot min vilja blivit en aktör och tvingas fatta beslut och liv och död utan att jag har bett om det, säger Gert Svensson, reporter på Dagens Nyheter.
I förra veckan skrev han en personligt hållen artikel om det moraliska dilemma han ställdes inför, om han skulle skriva om en homosexuell iransk flykting eller inte.
Blir flyktingen omnämnd med namn och bild ökar hans chanser att få permanent uppehållstillstånd. Skriver han ingenting, och ingen annan tar upp fallet, blir flyktingen troligtvis utvisad.
Gert Svensson hade tidigare skrivit om iraniern Faramarz som efter att DN publicerat artikeln fick permanent uppehållstillstånd.
Andra homosexuella flyktingar från Iran har hört talas om nämndens motivering och Gert Svensson fick därför ett telefonsamtal från iraniern Amir Sangarnegar som bad honom att skriva om hans fall.
– Det är svårt att säga till en flykting att jag inte vill skriva om honom, att jag struntar i om han blir utvisad eller ej. Detta skapar moraliska problem för mig som jag inte borde behöva ta ställning till. Beslutet borde fattas av Utlänningsnämnden.
Pekar på medieuppmärksamheten i beslut
Gert Svensson påpekar att det inte är något nytt att Utlänningsnämnden påverkas av massmedier. Det som gör fallet med Faramarz speciellt är att Utlänningsnämnden i sitt beslut tydligt förklarar att han fick uppehållstillstånd på grund av mediernas bevakning.
”Nämnden fäster vid denna bedömning särskild stor vikt vid att Faramarz figurerat i rikstäckande massmedier”, står det i Utlänningsnämndens beslut.
Utlänningsnämnden stöder sig på ett regeringsbeslut från 1998 som säger att homosexualitet, och att man kommer från Iran, inte är tillräckliga skäl för uppehållstillstånd.
Endast de iranier som öppet deklarerar sin homosexuella läggning i Sverige, och där det anses att detta uppmärksammas i hemlandet, kan få uppehållstillstånd.
pj@sjf.se