Gå direkt till textinnehållet

Journalister vägrades inresa i Kina

Den Stockholmsbaserade journalisten Laurence Coates vägrades i fredags att resa in i Kina. Motiveringen var att han utgör ett "potentiellt hot mot landets säkerhet". Bilden: Laurence Coates och Li Jianhong.

Laurence Coates skriver bland annat på chinaworker.info, en nyhetskanal som förespråkar fackliga rättigheter och ett slut på enpartistyret. Han kontaktas också av reportrar som vill ha hjälp att skriva om Kina och har gett ut flera böcker och skrifter om Kina.

Per mejl berättar han för Journalisten hur han vägrades inresa den 16 oktober:

– Jag stoppades och hölls i två timmar. Gränspolisen sade att jag utgjorde ett "potentiellt hot mot landets säkerhet". Jag har de senaste åren rest extensivt i Kina, senast i juni. Den verkliga anledningen är mitt engagemang med hemsidan chinaworker.info. Jag skriver om arbetarkamp – chinaworkers artiklar sprids och översätts över hela världen, till fackföreningar och massmedia. Vi fick stor uppmärksamhet när vi skrev om slavfabriker med kidnappade barnslavar och om protesterna mot en miljöförstörande fabrik i Xiamen. Nu senast har vi uppmärksammat strejker inom stålindustrin. Men vi tar också upp de stora politiska frågorna: massakern på Himmelska Fridens torg 1989 och i somras även oroligheterna i Xinjiang.

Annons Annons

Den 15 oktober stoppades en annan journalist, Li Jianhong, som vistats på ett stipendium i Sverige, från inresa i Kina.  

– Agerandet mot mig och mot Li Jianhong ingår också i ett försök att tysta och skrämma andra, menar Laurence Coates.

På måndagen träffade han den svenske konsuln i Hongkong, Peter Björlin.
– Han sade att de skulle kräva förklaring av de kinesiska myndigheterna om varför jag bedöms som ett "hot mot landets säkerhet", berättar Laurence Coates.

Coates  medverkar i en nyutgiven bok om 1989 (Tiananmen 1989, Seven Weeks That Shook the World) under namnet Vincent Kolo.

– Boken är bannlyst i Kina men har cirkulerats på nätet.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret