Journalisterna på Arbetarbladet Oroliga, håglösa och otillräckliga
Arbetssituationen på Arbetarbladet i Gävle har försämrats radikalt sedan tidningen ökade utgivningen från sex till sju dagar, enligt en enkät journalistklubben genomförde i våras.Hälften av journalisterna har övervägt att byta jobb. Tre av fyra mår dåligt.
Arbetssituationen på Arbetarbladet i Gävle har försämrats radikalt sedan tidningen ökade utgivningen från sex till sju dagar, enligt en enkät journalistklubben genomförde i våras.
Hälften av journalisterna har övervägt att byta jobb. Tre av fyra mår dåligt.
För drygt två år sedan blev Arbetarbladet i Gävle sjudagarstidning. Sedan dess har det blivit tråkigare och stressigare på jobbet tycker många av journalisterna.
Klubbstyrelsen har gjort en enkät som visar att det finns ett stort missnöje bland medarbetarna på redaktionen över arbetssituationen på tidningen.
Drygt hälften av dem som svarat säger att de övervägt att byta jobb under de senaste två åren på grund av att jobbet känns tungt. Hela 68 procent säger sig ha symptom som de anser beror på stressen på jobbet. De uppger magproblem, sömnsvårigheter, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och trötthet. Flera känner sig oroliga, håglösa och otillräckliga.
Fler än hälften tycker att arbetssituationen försämrats sedan AB ökade utgivningen från sex till sju dagar i veckan. Lika många tycker att de inte kan utvecklas i sitt yrke. Det är bara sex procent som svarat att de tycker att att arbetssituationen blivit bättre.
Att det inte är lika roligt att jobba nu som innan Arbetarbladet blev sjudagarstidning tycker nästan hälften av medarbetarna.
Övertid är vanligt. 15 procent jobbar över nästan varje dag, 38 procent arbetar över någon gång i veckan och 36 procent någon gång i månaden. Men det är bara 28 procent som alltid skriver upp övertid.
Enkäten gjordes i våras och klubben har redovisat den för ledningen.
– Vi har diskuterat resultatet flera gånger men ingenting har hänt konkret, säger klubbordförande Jan Nilsson.
Han berättar att när sjudagarsutgivningen beslutades hade klubben inget annat val än att acceptera förändringen.
– Vi gick in i det med öppna ögon. Vi hade att välja mellan pest och kolera. Gefle Dagblad skulle öka utgivningen och konkurrensen gjorde att vi var tvungna att haka på.
Men några förstärkningar på redaktionen blev det inte.
– Det stora problemet är att vi är för få. Vi fick en ny reportertjänst i våras men den kan man säga var en kompensation för vad vi förlorat tidigare.
I enkäten redovisas också resultaten för olika redaktionella grupper. Av redigerarna tycker 89 procent att arbetssituationen ändrats till det sämre och att det inte är lika roligt att jobba längre. 78 procent har övervägt att byta jobb.
”Jag är mycket tröttare nu än innan vi gick över till sjudagars. Familjen blir lidande. Känner mig ofta deppig och isolerad på grund av att jag inte hinner träffa vänner eller ha några sociala fritidsintressen. Jobbet har blivit stressigare och arbetsuppgifterna fler. Upplever också att klagomålen på oss redigerare ökat. Kanske för att vi faktiskt inte orkar vara lika bra som förut”, skriver en redigerare.
På sportredaktionen tycker tre fjärdedelar av medarbetarna att arbetssituationen blivit sämre och lika många känner av negativ stress i jobbet. Alla på sporten har någon gång övervägt att byta jobb.
”Det är dags att sätta stopp för nedrustningen”, skriver någon. ”Stämningen är frustrerad! Folk mår dåligt, men är lojala och jobbar livet ur sig. Bäddat för ännu större problem när folk börjar sjukskriva sig eller byter jobb”, uttrycker sig en annan.
Av reportrarna på huvudredaktionen tycker 38 procent att arbetssituationen blivit sämre.
Lika många upplever negativ stress i arbetet och att det blivit mindre roligt att jobba.
Alla fotografer tycker att arbetssituationen blivit sämre. 20 procent upplever ofta negativ stress.
Av lokalredaktörerna tycker 18 procent att arbetssituationen blivit sämre medan 82 procent känner av negativ stress i jobbet ibland.
Redaktionschef Sven Johansson säger att ledningen för fortlöpande samtal med klubben för att hitta sätt att förbättra situationen.
– Jag stämmer in i lägesbeskrivningen, det har blivit tuffare.
Grundproblemet, att det blivit mer att göra för medarbetarna, kommer att kvarstå, säger han.
– Vi borde vara fler men ekonomin tillåter ingen utökning av antalet tjänster. Vi försöker att med små medel utveckla och utbilda personalen och ta tillvara tekniken på bästa sätt.