Gå direkt till textinnehållet

Journalistfonden utsatt för miljonbedrägeri

Stiftelsen Journalistfonden har utsatts för ett bedrägeri som inneburit att omkring en miljon kronor har stulits från fondens bankkonton. Merparten av pengarna ska vara tagna i beslag.

Tisdagen den 20 augusti slog SEB larm till Journalistfondens sekreterare Nina Hjelmgren. En miljon kronor hade plötsligt försvunnit från fondens bankkonton.

Nina Hjelmgren

– Banken ringde på morgonen och berättade vad som hänt. Det telefonsamtalet kommer jag aldrig att glömma. Jag tappade hjärtat och hade en puls på 500. Det var en chock, säger Nina Hjelmgren till Journalisten.

Exakt hur bedragarna kommit över behörighetsuppgifter som gett tillgång till kontona är ännu oklart.

Under loppet av några dagar hade de mesta av pengarna återförts eller tagits i beslag och det finns därför gott hopp om att fonden ska kunna få tillbaka alla pengar. 10 000 euro har spårats till en utländsk bank som enligt uppgift arbetar på att återföra pengarna till Journalistfondens konto.

Journalistfonden

Journalistfonden för vidareutbildning bildades 1969 genom ett gåvobrev från Marcus Wallenberg.

Stiftelsen Journalistfonden för vidareutbildning har till ändamål att genom stipendier underlätta för yrkesverksamma journalister att vidareutbilda sig inom något ämnesområde som är av betydelse för deras yrkesutövning.

Journalistfonden kan enligt sina stadgar även ge ”bidrag till journalist för vetenskaplig forskning inom ämnet journalistik”.

Annons Annons

Planerade stipendier och resor ska inte påverkas av det inträffade.

För Nina Hjelmgren blev lättnaden enorm när det stod klart att pengarna inte var förlorade.

– Jag är enormt imponerad av banken som slog larm och lyckades spåra pengarna. Jag tycker att jag har världens bästa uppdrag, att skapa stipendier för kloka och erfarna kollegor som vill bli bättre i jobbet. Att någon del av de pengarna skulle försvinna till bedragare, det hade gjort ont i hjärtat, säger Nina Hjelmgren.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt