Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet fortsätter tappa medlemmar

Journalistförbundet har nu färre än 14 000 medlemmar. En av fem som lämnar förbundet stannar kvar i branschen. ”Jag vill att den siffran ska vara noll procent”, säger Ulrika Hyllert, förbundsordförande.

Journalistförbundets medlemsantal minskade 2021 med 346 personer varav 214 yrkesaktiva. Ett av de procentuellt större tappen inom TCO, enligt Arbetsvärlden, och en återgång till den medlemsutveckling som rådde före pandemin.

Vid årsskiftet 21/22 låg medlemsantalet för första gången under 14 000.  Den 31 mars 2022 var antalet medlemmar 13 709, varav omkring 10 500 yrkesaktiva.

Enligt Journalistförbundets kommunikationschef Petteri Flanagan Karttunen anger åtta av tio som lämnar förbundet att skälet är att de lämnar branschen. Men var femte stannar alltså kvar i branschen. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert ser inte det som ett misslyckande. En mängd saker, från avgiftshöjningar till missnöje med den lokala klubben, kan ligga bakom att man lämnar förbundet, menar hon.

Annons Annons

– Jag vill såklart att noll procent ska lämna förbundet men stanna kvar i branschen. Det är kanske inte ett rimligt mål men vi måste sträva dit. För att göra det tror jag stenhårt på att satsa på de lokala förtroendevalda, säger hon.

Tittar man några år bakåt har Journalistförbundet tappat flera tusen medlemmar. I hög grad beror det på arbetsmarknadens utveckling, menar Ulrika Hyllert.

– Det är svårt att mäta organisationsgrad, men om man tittar på olika offentliga siffror är bedömningen att vi inte tappat i organisationsgrad, den bedöms ligga kvar runt 80 procent. Utan det här handlar om att journalistjobb försvunnit.

Hyllert lyfter också att förbundet får många nya medlemmar per år och att man i stort följer utvecklingen i övriga fackförbund vad gäller anslutningsgrad.

 

MEDLEMMAR I JOURNALISTFÖRBUNDET (2022-03-31)
Totalt: 13 709
Varav
Frilansar: 1 701
Pensionärer: 2 515
Studerande: 622
Kvinnor: 7 049
Män: 6 660

 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret