Journalistförbundet i öppet brev till justitieutskottet: ”Bristfälligt underlag till förslag om anonyma beslut inom Polisen”
”Frustrationen över brottsligheten i samhället får inte göra att vi glömmer de principer som vårt demokratiska samhälle bygger på” skriver Journalistförbundet i ett öppet brev till justitieutskottets ledamöter med anledning av ett nytt lagförslag där det föreslås att Polisen inte ska behöva uppge namn i beslut och andra handlingar.
Lagförslaget, som ska klubbas i morgon, har snabbt tagits fram inom justitiedepartementet och beretts mycket skyndsamt av riksdagen. Regleringen föreslås tidsbegränsas till att gälla i fem år efter införandet.
Förslagen i promemorian innebär att anställda vid Polismyndigheten som arbetar mot den organiserade brottsligheten i vissa fall ska kunna använda en annan uppgift än namn i beslut och andra handlingar som dokumenterar åtgärder. Vidare föreslås i promemorian att sekretess ska gälla för uppgifter som kan bidra till upplysning om identiteten på den anställde vid Polismyndigheten som använt en sådan annan uppgift.
Flera remissinstanser utöver Journalistförbundet har avstyrkt förslaget. Lagrådet anser att det borde behandlas parallellt med den statliga utredningen ”Ett starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier”.
Journalistförbundet skriver att underlaget inte ”uppfyller de kvalitetskrav som bör kunna ställas på ett lagförslag i en rättsstat som Sverige”.
Journalistförbundet skriver också i brevet att ett eventuellt beslut om anonyma beslut inom polisen skulle innebära en kraftig begränsning av den grundlagsskyddade offentlighetsprincipen, och i förlängningen ”riskerar att leda till minskad tillit till polisen och därmed till vår rättsstat och vår demokrati”.
Läs det öppna brevet här.