Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet jagar kongressombud – nomineringstiden förlängs

Till Journalistförbundets kongress i mars ska 91 ombud väljas, men valkretsarna har svårt att hitta kandidater och nu skjuts nomineringstiden upp fyra dagar.

Journalistförbundets högsta beslutande organ är kongressen som hålls med 3,5 års mellanrum. Den förra kongressen hölls i oktober 2021 och den kommande kongressen blir den 4-6 mars 2025. Ombuden till kongressen väljs av medlemmarna i kongressombudsvalet i oktober.

Men valkretsarna har svårt att hitta yrkesaktiva medlemmar som vill ställa upp som ombud. Deadline för nomineringarna var satt till idag den 2 september, men förbundet har beslutat att skjuta nomineringstiden till fredag den 6 september.

Val till kongressen

Journalistförbundets kongress hålls den 4-6 mars 2025 i Saltsjöbaden. Kongressen består av 91 ombud som ska representera medlemmarna i sina respektive valkretsar. Ombuden väljs i kongressombudsvalet som genomförs elektroniskt på Journalistförbundets hemsida. Den som vill nominera sig själv eller någon annan gör det direkt till de valansvariga i varje valkrets, senast fredag den 6 september.

De flesta av valkretsarna är enbart geografiskt avgränsade, medan Stockholm-Uppsala har delats upp i olika valkretsar som bygger på traditionella organisationer och avtalsområden: Dagstidning, Radio och tv samt Förlags-, organisations- och offentliganställda journalister (Fooj). Frilansarna har en egen valkrets.

Så här är ombuden fördelade mellan valkretsarna:

Annons Annons

Valkrets Väst (tidigare distrikten Journalister i Väst, Halland och Värmland: 10 ombud.

Valkrets Nord (tidigare distrikten Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Dalarna): 7 ombud

Valkrets Öst (tidigare distrikten Örebro, Södermanland, Östgöta, Gävleborg, Västmanland och Gotland): 6 ombud

Valkrets Syd (tidigare distrikten Södra och Småland): 10 ombud

Fooj (tidigare distrikten Förlags Organisationspress och Offentliganställda journalister): 16 ombud

Dagstidning Stockholm-Uppsala (tidigare distriktet Dagspress): 12 ombud

Radio och tv Stockholm-Uppsala (tidigare distriktet Radio & tv): 16 ombud

Frilans (tidigare distrikten Frilans Riks, BLF, Medietextarna): 14 ombud

– Vissa valkretsar har lika många eller fler nominerade än det antal ombud de ska skicka till kongressen, andra har inte nått dit än. Vi valde därför att förlänga nomineringstiden till på fredag, säger Journalistförbundets organisationsstrateg Åse Harding, som är kongressgeneral.

Den valkrets som har störst svårigheter att hitta ombud är Nord där Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Dalarna ingår. De har sju ombud men just nu bara en nominering.

– Jag vet att de har svårt att hitta kandidater i Nord, medan jag inte fått några signaler från de andra valkretsarna om det skulle råda panik.

Valdistriktet Förlags-, organisations- och offentliganställda journalister (Fooj) har just nu 13 nominerade till sina 16 ombudsplatser. Inte heller valkretsen Radio- och tv i Stockholm-Uppsala har fått ihop tillräckligt många nomineringar till sina 16 platser på kongressen.

Däremot har valkretsen Öst, som omfattar journalister i Södermanland, Östergötland, Närke, Gävleborg, Västmanland och Gotland, betydligt fler nominerade än de sex ombud som de får skicka till kongressen i Saltsjöbaden i mars.

– Vi vill ju helst att det ska finnas 50 procent fler kandidater än antalet ombud varje valkrets ska välja, så att det blir ett riktigt val. Hittills är det bara Öst som lyckats nå dit. Vissa tidigare kongresser har det inte gått för medlemmarna att välja sina ombud, eftersom det funnits precis lika många kandidater som ombud som ska väljas, säger Åse Harding.

Vad säger detta om tillståndet i förbundet, att intresset är så svagt för kongressen?

– Det har alltid varit så här inför kongresser, att vissa valkretsar, eller distrikt som det hette tidigare, har svårigheter att hitta kandidater. Det har nog spelat roll att distrikten inte finns kvar längre – det fanns distrikt som var mycket aktiva och för dem blev det kanske naturligt att ordna nomineringarna. Valkretsarna vi har nu är ju bara till för kongressen, de är inte organisationer med annan verksamhet på samma sätt.

– Vi har dessutom många ombud på våra kongresser, om man jämför med andra fackförbund. Journalistförbundet har cirka 10 000 yrkesaktiva medlemmar och 91 kongressombud, medan till exempel fackförbundet Forena har 13 500 yrkesaktiva medlemmar och 57 ombud, säger Åse Harding.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos