Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet: ”Medieföretagens riktlinjer för AI måste vara tydliga”

Journalistförbundets styrelse har antagit en ny vägledning om generativ AI för förbundets medlemmar och uppmanar arbetsgivarna att skaffa AI-policyer. ”Det är viktigt att det finns tydliga riktlinjer för hur AI får användas”, säger Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet.

Journalistförbundet har under året fått flera frågor från medlemmar och klubbar om förbundets syn på generativ AI.

– Vi har fått få konkreta frågeställningar. Frågorna har ofta varit av typen: ”Vad ska vi tänka på?” Många gånger har det handlat om att arbetsgivaren velat införa en AI-policy och klubben hör av sig till oss för rådgivning, säger Tove Carlén.

De många frågorna har lett till att förbundsstyrelsen nu antagit riktlinjer för generativ AI på redaktioner. I dokumentet trycker Journalistförbundet på att arbetsgivarna måste ta fram policyer för hur AI får användas.

Annons Annons

Får man till exempel använda Chat GPT för att ta fram en faktaruta för publicering, eller ett underlag för en granskning?

Om en reporter använder generativ AI för att skriva en text utan att ange detta, utan sätter sin egen byline under texten, riskerar hen uppsägning. Det skulle alltså kunna bli en arbetsrättslig fråga.

– Det är bland annat därför det är viktigt att det finns tydliga riktlinjer. Vår bild är att många arbetsgivare har skaffat AI-policyer under året, säger Tove Carlén.

Upphovsrätten är ett särskilt bekymmer, menar Journalistförbundet, som i sin vägledning pekar på att åsikterna går isär om huruvida det finns juridiskt stöd för att använda data utan samtycke för att träna de stora språkmodellerna. AI-företagen anser att det är lagligt eftersom den som tillhandahåller en webbplats kan välja att blockera så kallade AI-skrapning.

Problemet med detta är, enligt Journalistförbundet, att det inte är journalisten som till exempel skrivit en text som har makten att bestämma om möjligheten att blockera skrapning eftersom den makten ligger hos den som har webbplatsen.

– Svenska Tecknare hävdar att upphovspersonen har rätt till ersättning när hens verk används av till exempel Open AI, och vi tycker att de har en poäng, säger Tove Carlén.

Ett principiellt rättsfall i Tyskland kan bli avgörande för hur AI-företagen får använda upphovsrättsskyddat material. En fotograf har stämt organisationen Laion för att de använt hans foton utan tillåtelse. Fallet avgörs i en domstol i Hamburg i april.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler