Journalistprofessorn: ”Ett nytt politiskt landskap kräver en ny journalistik”
Svenska redaktioner borde intressera sig mer för faktakoll – i synnerhet av vad Sverigedemokraterna säger och gör. Det menar flera journalister som är experter på nationalistiska partier.
Vid ett seminarium om ”Hoten från nationalismen mot det fria ordet” i Stockholm på tisdagen menade frilansjournalisten och Fojo-representanten Annika Hamrud att svenska redaktioner visar ”extremt lite” intresse för fact checking. Initiativet ”Faktiskt” inför valet 2018 blev en flopp, påminde hon.
Men faktakoll behövs inte minst i förhållande till regeringsblockets största parti, framförde hon och andra i panelsamtalet:
– Vi måste bli bättre på att faktakolla SD. Och jag är förvånad över att så många svenska journalister fortfarande inte förstår SD. Det finns en naivitet, man hör inte rasismen eller de antisemitiska undertonerna.
Ett exempel som togs upp var Sverigedemokraten Rebecka Fallenkvists uppmärksammade postning om Anne Frank. Få journalister har uppmärksammat att hon ljudsatte inlägget med antisemitanklagade Kanye West.
– Det fanns flera tydliga vinkar till altrightrörelsen. Hon blev visserligen petad från Riks men har kvar ett toppjobb inom SD – då har journalistiken misslyckats, menade journalisten Bilan Osman.
Den liberala ledarskribenten Lilian Sjölund menade att det finns en ängslighet bland svenska journalister kring SD, i synnerhet nu när partiet även är med och styr på den nationella nivån.
Professorn i journalistik Christian Christensen, som på nära håll följde Donald Trumps relation till amerikanska journalister, underströk att medier när det handlar om populistiska partier inte kan nöja sig med att referera det de säger, i en ”pingpongjournalistik”.
– Utmaningen är att när politikerna säger något måste journalisterna granska det, man kan inte bara rapportera vad som sägs, menade han.
– Ett nytt politiskt landskap kräver en ny journalistik.
Samtidigt tycker han att svenska medier ofta är för defensiva.
– Det måste finnas en vilja till självkritik, all kritik kan inte bemötas som en attack mot yttrandefriheten, sade han.
Reportrar utan gränsers svenska ordförande Erik Halkjaer menade att svenska politiker generellt är ”jättedåliga” på att försvara pressfriheten, apropå att Johan Pehrson (L) framhållit Liberalerna som en garant för pressfriheten.
– Så långt har vi alltså kommit att ett parti behöver gå ut och säga att pressfriheten ska försvaras. Vi måste ha en regering som oavsett partifärg går ut och försvarar den varje dag, sade Halkjaer.
Seminariet arrangerades av Bite the Bullet Press, RSF och Fojo.