Gå direkt till textinnehållet

Journalistutbildning pausar intagningen

Det blir ingen ny journalistklass på Ljungskiles folkhögskola i höst. Efter att två lärare lämnat bestämde ledningen sig för att göra ett omtag och satsa på att komma igen nästa höst.

Sedan 40 år tillbaka har Ljungskiles folkhögskola lärt upp blivande journalister.  Men inte nästa år – utbildningen pausas i ett år för att göras om, rapporterar Bohusläningen. Utbildningen är tvååriga och den klass som började i höstas kommer att gå klart sin utbildning.

– Vi kände att det var dags att göra ett rejält omtag, säger Stefan Johansson lärare på utbildningen till Journalisten.

Omgörningen sammanföll med att två lärare slutade. En sade upp sig för att gå tillbaka till journalistiken och en sades upp i ett sparpaket där flera lärare på folkhögskolan fick gå, uppger Stefan Johansson.

Annons Annons

– Samtidigt som vi behövde rekrytera personal  och kursdeltagare var vi mitt uppe i ett stort omgörningsarbete. Då beslutade vi att vi skulle ta en paus i antagningen under ett år, säger han.

Samtidigt har antalet sökande under en längre period minskat. Det ska inte vara en utlösande faktor till pausen, men ett problem som ska adresseras i den omgörning som pågår.

– Det går lite upp och ned med antal sökande, vi känner att det är starkt kopplat till arbetsmarknaden. Under de senaste åren har vi dock sett ett litet uppsving där folk insett vikten av fristående journalistik. Det är ganska många som lyfter fram det kring varför de vill bli journalister, säger Stefan Johansson.

En klass på Ljungskiles folkhögskola journalistutbildning brukar bestå av runt 20 personer.

Finns det någon risk att journalistutbildningen inte kommer tillbaka 2025?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det finns inga sådana diskussioner. Det handlar om att göra den ännu bättre för de som söker, säger Stefan Johansson.

Vad ser ni för förändringar som kan komma att göras?

– Det är lite för tidigt för det, vi har påbörjat översynen nu. Men en sak handlar om distansdeltagande. Vi har fristående distanskurser som är populära. Men vi har arbetat på distans under pandemin och kan se väldigt många svagheter med ett sådant upplägg för arbetet som journalist. Men det har blivit vanligare med distans och det är något vi har med oss i översynen, säger Stefan Johansson.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler