Gå direkt till textinnehållet

Kalla fakta och Trondgate: Revanschlust efter första chocken

Guldspadar. Stora journalistpris. Medarbetare med tunga namn inom den grävande journalistiken. TV4s flaggskepp. Och så första september – Trondgate. Välkommen till Kalla fakta.

Guldspadar. Stora journalistpris. Medarbetare med tunga namn inom den grävande journalistiken. TV4s flaggskepp. Och så första september – Trondgate. Välkommen till Kalla fakta.

– Helt plötsligt svajar hela ens verklighetsuppfattning. Vilka människor i min omgivning känner jag och på vilket sätt känner jag dem? säger Kalla faktas programledare Lena Sundström.

Fredagen den 31 augusti fick hon ett meddelande på sin mobil: ”Det har hänt någonting. Det gäller Trond. Ring jobbet”.

Annons Annons

Dagen efter pratade medarbetarna med varandra oavbrutet per telefon. Söndagen den 2 september samlades hela redaktionen för att försöka få klarhet i och prata ut om vad Kalla faktas nyblivna redaktör Susanne Edmark kallar ”den största skandalen i TV4s historia”.

– Någon sekund skrattade vi helt hysteriskt för det var så absurt. Alla känslor kom samtidigt. Alla var chockade, säger Lena Sundström.

Skakade. Ledsna. Förbannade. Men också förvirrade av det sammelsurium av fakta och rykten som snabbt spred sig om medarbetaren Trond.

– Trond Sefastsson var ju något av en moralisk mentor för oss på redaktionen, berättar Kalla faktas reporter Per Hermanrud.

Det blev Kalla faktas ansvarige utgivares jobb att bena ut vad som verkligen har hänt. Något Fredrik Lundberg ägnade i stort sett hela förra veckan åt och fortfarande är fullt sysselsatt med.

Han har tagit del av alla dokument som anklagelserna mot Trond Sefasts­son är baserade på. Enligt Fredrik Lundberg finns det i dag ingenting att klandra Kalla fakta för.

Det är Trond Sefastsson som har blandat ihop sina roller. Han har tagit juristuppdrag som Fredrik Lundberg säger ”ligger åt skogen för nära” hans arbete som journalist.

Men Trondaffären och mediedrevet har fått konsekvenser för TV4 och Kalla fakta. Därför har TV4s styrelse tillsatt en utredning, som ska analysera flera saker: rättsläget för TV4 och Trond Sefastsson, för TV4 och den familj som betalat pengar till Trond Sefastsson samt för TV4 och uppgiftslämnare. Frågor som utredningen ska besvara är bland annat: Vilket rättsligt ansvar har TV4 för det som hänt? Är TV4 skyldigt att betala tillbaka några pengar till familjen? Har uppdragsgivaren utsatt TV4 för utpressning?

Och på Kalla fakta ser redaktionsledningen över rutinerna vad gäller sidouppdrag.

– Det här har skadat förtroendet för programmet och det får vi försöka hantera. Men det är ledsamt att det som Trond Sefastsson har gjort får folk att kräva att programmet ska läggas ned. Kalla fakta har varit en bastion med hög trovärdighet. Man ska akta sig för att dra för snabba slutsatser, säger redaktören Susanne Edmark.

Att redaktionen inte anade någonting tycker inte Lena Sundström är så konstigt, egentligen. Hon drar paralleller till när brott uppdagas, då reaktionen hos anhöriga eller bekanta ofta är: ”Det var den sista person jag skulle tro något sådant om”.

– Det är så dumt att vi aldrig lär oss. Man måste räkna med den mänskliga faktorn, girighet, tunnelseende och maktmissbruk finns överallt. Det är förmätet att tro att vi skulle stå över det, säger Lena Sundström.

Att det sedan var just Trond Sefasts­son – ”den moraliska mentorn” – spelar också in.

– Ge mig ett brejk! Det är Trond vi talar om, utbrister Fredrik Lundberg.

– Trond Sefastsson är den person som hela företaget vänder sig till vid etiska eller moraliska dilemman som har med publicistiska frågor att göra. Man utgår från att han har koll på var gränserna går. Han är en otroligt korrekt person, nästan fyrkantig i sitt sätt. Han var verkligen den sista jag trodde skulle kunna blanda ihop sina roller, fortsätter han.

I det standardavtal TV4 har med anställda och frilansar står det att alla externa uppdrag först ska godkännas av den närmaste chefen. Men det är reporterns ansvar att berätta om sina sidouppdrag. Något redaktionsledningen på Kalla fakta anser att Trond Sefastsson inte har gjort.

– Man måste kunna lita på sina reportrar. Jag kan ju inte ringa upp och kontrollera varenda källa som reportrarna har. Jag kan inte heller vara någon slags polis ute på fältet. Däremot är det självklart att vi gör gedigna faktakollar, säger redaktören Susanne Edmark.

Men Kalla faktas reporter Ulla Danné undrar om inte Kalla faktas redaktionsledning och TV4s styrelse borde ha haft bättre kännedom om Trond Sefastssons sidouppdrag.

– Hur skulle vi kunna veta? Trond Sefastsson har inte berättat för någon att han tagit sig an dessa rättsfall, inte ens för sin fru, säger Göran Ellung, programdirektör för TV4s aktualitets­avdelning.

Förutom TV4s juridiska utredning granskar kanalens personalavdelning och jurister standardavtalet. Det kan bli så att avtalet måste förtydligas och att kontrollen av anställdas och frilansars sidouppdrag hårdnar.

Även på TV4s aktualitetsavdelning, där Kalla fakta ingår, ses rutinerna över för hur medarbetares sidouppdrag bättre ska kunna kontrolleras.

TV4s medarbetare som har information om Trondaffären eller om inslag i Kalla fakta uppmanas dessutom att kontakta TV4s chefer eller, om de vill vara anonyma, fackklubben. Däremot anser inte Fredrik Lundberg att Kalla fakta ska göra en internrevision.

– Det faller på sin egen orimlighet. Att börja granska alla inslag vore som att säga att det finns inslag som vi tycker att vi inte skulle ha publicerat. Om det skulle finnas reportage som inte har platsat journalistiskt eller uppkommit på ett felaktigt sätt, då skulle jag vara mycket självkritisk, säger Fredrik Lundberg.

Den 4 oktober börjar Kalla faktas höstsäsong. Redaktionen vill koncentrera sig på jobbet men fastnar i stället ofta i Tronddiskussioner. Fast chocken och de självkritiska funderingarna har i väntan på TV4s juridiska utredning och polisutredningen börjat ge vika för revanschlusta.

– Det enda sättet att komma ur detta är att jobba på och göra bra reportage, säger Susanne Edmark.

lb@journalisten.se

Fotnot: Journalisten har utan framgång sökt Trond Sefastsson för en intervju.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret