Gå direkt till textinnehållet

Kanslichefen lyfte ut sju artiklar Debatten strypt på Skolvärlden

Sju artiklar censurerades av kanslichefen. Ledarsidan, som normalt skrivs av chefredaktören, författades av förbundsordföranden.– Vi känner oss överrumplade, säger Ingvar Frestadius, SJF-ombud på tidningen Skolvärlden.

Sju artiklar censurerades av kanslichefen. Ledarsidan, som normalt skrivs av chefredaktören, författades av förbundsordföranden.

– Vi känner oss överrumplade, säger Ingvar Frestadius, SJF-ombud på tidningen Skolvärlden.

Lärarkåren ska rösta om ett avtalsförslag. Lärarnas Riksförbund (LR), som ger ut Skolvärlden, har beslutat att all information i frågan från förbundet ska vara ”värderingsfri”.

Annons Annons

Med det som stöd körde kanslichefen på LR över Skolvärldens ställföreträdande ansvarige utgivare Marie Halldestam och stoppade sju artiklar.

– När jag fick order om att lyfta ut artiklarna vägrade jag först, berättar Marie Halldestam. Kanslichefen sa att det skulle innebära tjänstetrots och då såg jag ingen annan möjlighet än att ge efter med tanke på den press vi tidigare varit utsatta för.

Vilken press menar du då?

– Tidningen utsattes för en utredning om att läggas ut på entreprenad. Detta sedan vi publicerat en artikel hösten 1998 där intervjupersonen var mycket kritisk till lärarnas avtal.

I det censurerade numret av Skolvärlden övertogs ledarsidan av Tomas Johansson, förbundsordförande i LR, som skrev en lång artikel om vad avtalet innebär.

Tomas Johansson tycker att kanslichefen gjorde rätt som stoppade artiklarna.

Är det inte viktigt att ha en fri debatt?

– Jo, och i tidningen finns också ett antal insändare om avtalsförslaget. Men det var viktigt att tidningen inte påverkade medlemmarna inför omröstningen.

Med det resonemanget går det inte att ha några artiklar i tidningen inför ett val.

– Jo, det kan man mycket väl ha, men i det här mycket speciella fallet hade man beslutat att informationen inför omröstningen skulle vara neutral.

Några chefredaktörer står bakom ett upprop där det påstås att Skolvärldens journalister under en längre tid ”varit utsatta för kansliledningens repression och direkta inblandning i det redaktionella arbetet”.

Vad säger du om det?

– Det stämmer inte. Det finns få fackliga tidningar som innehållit så mycket kritik mot förbundets ledning och styrelse.

Ingvar Frestadius på Skolvärlden uppger dock att en känslig artikel stoppades så sent som i höstas efter ingripande av LRs ledning.

Redaktionen för Skolvärlden har vänt sig till SJF för att höra hur man bör agera.

– Vi ska ta upp ärendet vid nästa sammanträde i Förbundsstyrelsen, säger SJFs ordförande Håkan Carlson. Rent allmänt betonar Håkan Carlson att organisationstidningar bör ha en policy där det klart anges vilka mandat de har att granska den egna organisationen.

Styrelsen för LR har antagit en policy där det framgår att Skolvärlden dels ska ha en självständig ställning, dels spegla olika opinioner inom förbundet. Utgivaren har som bekant det publicistiska ansvaret.

Kan då en ansvarig utgivare avskedas som vägrar att lyfta ut misshagliga artiklar?

– Det kan omöjligen vara grund för avsked så länge utgivaren följer den policy som finns, säger Gösta Eklund, jurist på SJF.

– Den normala gången är att ledningen avsätter den ansvarige utgivaren om man är missnöjd med hur arbetet sköts. Men så länge utgivaren sitter kvar är det hon eller han som bestämmer vad som ska in i tidningen.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler