Gå direkt till textinnehållet

Kaos i krigets Balkan Våld mot journalister

Internationella journalistfederationen, IFJ, fördömer mordet på Slavko Curovija, ägare och ansvarig utgivare av den serbiska tidningen Dnevni Telegraf.

Internationella journalistfederationen, IFJ, fördömer mordet på Slavko Curovija, ägare och ansvarig utgivare av den serbiska tidningen Dnevni Telegraf.

Curovija sköts den 11 april och dog av skador i huvud och rygg.

Curovija och hans tidning har flera gånger åtalats enligt den serbiska informationslagen. I mars dömdes Curovija och två journalister för brottsligt förtal av en regeringsmedlem.

Annons Annons

– Mordet är än mer chockerande eftersom det är svårt att tro att det inte är relaterat till det redaktionella innehållet i Dnevni Telegraf, säger IFJs generalsekreterare Aiden White i ett uttalande.

– Det finns många andra som han som fortfarande arbetar i Jugoslavien. Utan dem skulle den jugoslaviska befolkningen inte få information annat än från regeringens perspektiv. Vi är mycket oroliga för att angreppen mot serbiska journalister ska öka när spänningen i landet stiger.

Göteborgs-Postens reporter Peter Andersén jobbar inifrån Serbien.

– Kriget sätter gränser för hur fritt jag får röra mig, men jag lämnar mina texter utan att de granskas, säger han. Det är svårare för fotografer.

Peter Andersén jobbar vanligen i Belgrad. Ibland kan han åka med jugoslavisk militär ute i landet. Han skulle i princip kunna åka omkring själv med bil, problemet är bara att det är bensinbrist.

Han hör ibland rykten om våld mot journalister, men vet inget om sanningshalten i dem. Själv har han aldrig känt sig hotad och han har inte bevittnat hot mot kolleger.

Andersén känner till mordet på Slavko Curovoija men vill inte spekulera om orsakerna till det.

– Den oberoende radiostationen B-92 har stängts, men annars verkar journalisterna jobba som vanligt.

För ett par veckor sen rånades Anderséns GP-kollega, fotografen Joakim Roos rånades av banditer i Albanien.

– Jag bevakade flyktingströmmen vid gränsen till Kosovo i Muir, några mil från Kukes. Två killar kom fram med dragna revolvrar och visade att de ville ha mina kameror.

Joakim Roos insåg direkt att situationen var allvarlig. Han gav dem sina kameror och sträckte upp händerna. De tvingade sen ner honom i ett dike.

Enligt Joakim Roos rånar albanska banditer även flyktingar från Kosovo.

Trots rånet jobbade han kvar i ytterligare tio dagar. GP sände ner ny kamerautrustning med en reporter.

Joakim Roos känner till att ett TV-team från BBC några dagar efter rånet mot honom blev av med bil och kamerautrustning när de befann sig i samma område. Han berättar också att TV-team hyr beväpnade vakter för att kunna göra sitt jobb.

I slutet av mars greps Dagens Nyheters reporter Per Jönsson och fotograf Erich Stering av jugoslavisk militär utanför Montenegros huvudstad Podgorica. De anklagades för spioneri.

DN-journalisterna släpptes efter några timmars förhör, men fick lämna ifrån sig sin bil, kameror och teknisk utrustning

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler