Karin Sörbring om Sjödén-grävet: ”Personer jag har haft att göra med har blivit hotade med repressalier”
I en serie artiklar har Expressens Karin Sörbring avslöjat såväl rasism som kränkningar och mobbning inom Gudrun Sjödéns klädföretag. För Journalisten berättar Sörbring att hon bland annat använt sig av vanlig snigelpost för att inte råka röja sina källor.
I förra veckan stod det klart att Gudrun Sjödén själv beslutat sig för att hoppa av bolaget med anledning av avslöjandena. Idén till arbetsplatsgrävet kom allra först från Sanna Gustavsson, då chef på Hälsa-redaktionen, och Breaking News-chefen Magnus Alselind.
– Vi hade hört rykten om tuffa arbetsvillkor på företaget under en längre tid och fått in tips från flera olika håll som allt mer hade börjat konkretiseras. Jag jobbade mer eller mindre heltid i åtta månader med det här innan vi publicerade, berättar Karin Sörbring.
Bland många anställda mötte hon en omfattande rädsla för att prata med en journalist. Rädslan och tystnadskulturen på företaget gjorde också att Karin Sörbring bestämde sig för att skriva brev till ett stort antal av anställda, och tidigare anställda hon har pratat med, för att inte riskera att mejla någon på jobbmejl som skulle kunna läsas av andra.
Hon ville också undvika att källornas telefoner skulle plinga till om de råkade befinna sig inne på kontoret.
– Jag har pratat med ett hundratal anställda och före detta anställda som har berättat sina historier, ett tjugotal av dem har jag djupintervjuat. Jag har tagit del av korrespondens sedan lång tid tillbaka på företaget som visar att personer jag har haft att göra med också har blivit hotade med repressalier och ifrågasatta av chefer, så det är på goda grunder det har funnits en tystnadskultur. Jag har också pratat med flera fackliga ombud som har sett de här missförhållandena under lång tid, men oftast har man gjort upp i godo, säger Karin Sörbring.
Vad har varit svårast med det här grävet?
– Kanske att källorna har varit så rädda. Men också att företrädare för företaget, trots att det varit ett internationellt miljardbolag under lång tid, verkar så ovana vid medier. De vägrade först gå med på intervju och bjöd istället in mig på något de kallade ett ”informellt möte”. Jag förklarade att vi inte har informella möten med dem vi granskar, däremot anser jag att allmänheten har rätt att höra hur de resonerar, säger hon.
– Vi har också gett dem väldigt mycket tid att svara på frågor och de har fått frågorna på förhand. De fick också läsa citaten och bemöta alla uppgifter innan vi publicerade. Vi berättade även för dem vilken dag vi skulle publicera så att de kunde bemanna sin kundtjänst och vara redo för samtal och frågor från kunder, fortsätter Karin Sörbring.
Att hela tiden uppdatera källor som har varit rädda, och det under en lång tid, har varit särskilt utmanande.
– Det är såklart ett arbete att hålla källorna trygga. Efter att man har tagit mod till sig att berätta för mig så förväntar sig många också att det ska komma en publicering dagarna efter, eller om några veckor, men det här har ju tagit betydligt längre än så.
Vad händer nu? Kommer det fler publiceringar?
– Förutom att SVT, SR och flera andra medier har följt upp våra publiceringar så jobbar jag just nu med en uppföljning som jag hoppas ska publiceras i närtid. Den första handlar om kritiken i nya medarbetarundersökningen på företaget, och en stor intervju med Gudrun i lördags. Vi fortsätter också ha kontakt med personalen för att se hur arbestmiljön förändras efter det här.
Gudrun Sjödén uppger till Expressen att uppgifterna kommer från personer som vill såra företaget och att det framför allt var vd:n som fick kritik, "men de fick ju mig på köpet. Det gick bättre att attackera mig som var känd", säger hon.