Kerstin sökte nya studiestödet tre gånger – väntar fortfarande på svar
Omställningsstudiestödet Frilansjournalisten Kerstin Weman Thornell ska omskola sig till präst och har sökt det nya omställningsstudiestödet tre gånger. ”Det tänder hopp och krossar drömmar”, säger hon.
Kerstin Weman Thornell har älskat att jobba som journalist, men efter drygt 20 år tänkte hon att det är dags att göra något annat. 2021 började hon läsa religionsvetenskap med målet att bli präst.
Hon insåg att studiemedlen inte skulle räcka hela utbildningen eftersom hon fått studiemedel tidigare. När det nya omställningsstudiestödet (OSS) infördes den 1 oktober 2022 som en följd av det nya huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK såg hon det som en räddning.
– Jag tyckte att jag platsade precis i målgruppen för stödet, åldersmässigt och arbetsmässigt. Jag tänkte lämna journalistiken och frilansandet för ett yrke där det verkligen behövs folk, säger Kerstin Weman Thornell.
Hon skickade in en första ansökan några dagar efter att stödet gick att söka i oktober förra året.
– Jag förstod ganska snart att jag var alldeles för sent ute. Folk låg ju på direkt när ansökningen öppnade.
Hon lärde sig av misstaget och när ansökningarna öppnade igen den 1 april satt hon redo framför datorn vid midnatt.
– Då brakade systemet ihop på grund av söktrycket. Jag fick iväg en ansökan under dagen, men då var det ju tusentals före mig. Det var slumpen som avgjorde vilka som kom fram först.
I oktober i år sökte hon igen.
– Jag väntar fortfarande på svar från CSN angående min första ansökan. Men nu finns det lite hopp. Förra veckan hörde Försäkringskassan av sig om min SGI, som används för att beräkna stödet. Det kanske betyder att min ansökan är under behandling hos CSN. Än så länge har jag inte fått svar på någon av mina tre ansökningar.
För att få stödet behöver man få ett intyg från en omställningsorganisation som bekräftar att den utbildning man avser att gå kommer att stärka ens ställning på arbetsmarknaden. För anställda journalister är det Trygghetsrådet (TRR) som lämnar sådana yttranden till CSN.
Eftersom Kerstin Weman Thornell är frilansjournalist och egenföretagare fick hon i stället vända sig till Offentliga Omställningsorganisationen vid Kammarkollegiet för att få ett yttrande som hon kunde skicka till CSN. Att få yttrandet var oproblematiskt. Det är hos CSN som flaskhalsen uppstått, där man inte klarar av att hantera den stora tillströmningen av ansökningar.
Hur klarar du privatekonomin utan stödet?
– Jag pluggar heltid och jobbar halvtid för ett par fasta uppdragsgivare, Sydsvenskan och högskolan i Kristianstad. Jag har ungefär halva inkomsten mot när jag jobbade heltid. När det vanliga studiestödet tog slut blev det tuffare. Tack och lov har jag en partner och familj som stöttar mig. Jag klarar mig, men tanken med det nya stödet var ju att man ska kunna studera och känna sig trygg i det. Så har det inte fungerat för mig.
Hon vet andra frilansjournalister som befinner sig i en liknande situation som hon.
– Vi är många som fortfarande svävar i ovisshet, och ytterligare ett antal som vid det här laget har fått skrota planerna på ett delvis finansierat jobbskifte mitt i livet.
Vad tycker du om det nya omställningsstudiestödet?
– Det tänder hopp och krossar drömmar. En omställning mitt i yrkeslivet är ett stort livsbeslut och hade det fungerat hade det varit en fantastisk möjlighet. I stället blir det godtyckligt vem som får stödet. Det känns mer som en plakatåtgärd.
– Jag tror att det är många som går och knyter näven i fickan och känner sig lite dumma för att de inte fått något stöd. Det är inte fel på de som söker, utan det är verkligen ett systemfel.
Tror du att hinner få något omställningsstudiestöd innan du är klar med utbildningen?
– Man lever på hoppet, men jag blir klar i slutet av 2025, det är inte så långt kvar.
Journalisten söker CSN för en kommentar. Myndigheten beklagar på sin hemsida den långsamma handläggningen och uppger att man fortfarande handlägger de 11 000 ansökningar som kom den 1 april. Orsaken till fördröjningen är att det har kommit ”väldigt många fler ansökningar än vad som var beräknat”, enligt CSN.
Läs mer: Svagt intresse för omskolning.