Gå direkt till textinnehållet

Kinaambassadör kallas hem efter hemligt möte om Gui Minhai

Sveriges ambassadör i Kina kallas hem och utreds av UD, sedan det visat sig att hon närvarat vid det möte som nyligen ägde rum i Stockholm mellan kinesiska företrädare och den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui.

Doktoranden Angela Gui har tidigare berättat kortfattat om mötet, då hon ska ha pressats för att vara tyst om sin fars fall i utbyte mot ett visum till Kina, i en intervju med Svenska Dagbladet. Nu skriver hon i sin blogg detaljerat om de två dagarna i Stockholm i slutet av januari. Enligt Angela Gui var det Sveriges ambassadör i Peking Anna Lindstedt som kontaktade henne och bad henne ta sig till Stockholm. Ambassadören ska ha sagt att det fanns en ny ingång till hennes fars fall.

Ambassadören närvarade under tvådagarsmötet som ägde rum på ett hotell i Stockholm, skriver Angela Gui. Hon skriver att ambassadören verkade stödja det som pågick: ”Jag fortsatte att anta att mötet var initierat av Sveriges utrikesminister.”

Utrikesdepartementet kallar nu hem ambassadören för en internutredning.

Annons Annons

Angela Gui uppger att hon blev pressad och hotad av affärsmän på möten som också ambassadör Anna Lindstedt var med på.

”Vi har inte haft kännedom om de möten som Angela refererar till. När vi i efterhand fick kännedom om detta har vi valt att inleda en intern utredning om ett möjligt felaktigt agerande i samband med händelserna i slutet av januari” säger presschefen på UD Patric Nilsson till Sveriges Radio.

Såväl V-ledaren Jonas Sjöstedt som M-ledaren Ulf Kristersson reagerar skarpt på det inträffade.

”En svensk ambassadör har gått en diktaturs ärenden och försökt tysta dottern till en svensk som är politisk fånge i Kina. Det är en oerhörd skandal”, säger Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

”Den här informationen antyder att det är någonting fundamentalt som inte fungerar i Sveriges sätt att arbeta med detta. Så oavsett om det har skett med eller utan UDs godkännande tycker jag det är utomordentligt allvarligt och man måste absolut gå till botten med exakt vem som har gjort vad, på vems uppdrag och varför”, säger Ulf Kristersson till SR Ekot.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler