Gå direkt till textinnehållet

Kinas ambassad till ny attack

Den kinesiska ambassaden i Stockholm angriper Nerikes Allehandas politiska redaktör Lars Ströman för en text om Taiwan som han skrivit.

Journalisten har återkommande rapporterat om de verbala angreppen på namngivna svenska journalister och redaktioner som Kinas ambassad i Stockholm ägnat sig åt de senaste åren.

Den senaste i raden att kritiseras på ambassadens sajt är Lars Ströman, politisk redaktör på NA, för texten ”En promenad för Taiwan”  där han argumenterar för att Taiwan borde få delta i Världshälsoorganisationen WHOs årliga möte i Genève med observatörsstatus.

Kinas ambassad kallar Strömans text för partisk, full av fel och menar att den utgör ett allvarligt brott mot principerna inom svensk diplomati.

Hur ser du på det här angreppet?
– Om Kinas ambassad hade skickat ett artigt mejl där de velat bemöta min text och skriva en debattartikel, så hade det varit det normala. Här säger de att de respekterar svensk pressfrihet, men i nästa andetag att jag genom att skriva den här artikeln har gjort en överträdelse mot Kinas suveränitet, jag har gjort mig skyldig till förtal, med mera. Det är såhär Kinas ambassad med den nuvarande ambassadören nu fungerar. Kina är ett land där kommunistpartiet bestämmer allt. Det försöker man nu föra över på andra länder, säger Lars Ströman.

Hur ser du på ambassadens krav på rättelse?
– Jag vidtar inga som helst åtgärder, det har jag pratat med ansvarig utgivare om. Om de skickar en debattartikel på svenska som går att publicera i enlighet med svensk tryckfrihetslagstiftning och våra spelregler så publicerar vi gärna den. Men det här föranleder inga åtgärder.

Du har följt Taiwan en tid, vad är det som intresserar dig?
– Ja, lite på avstånd sedan ett tiotal år, och jag varit där flera gånger på senare år och har en blogg om Taiwan. Jag blir mer och mer entusiastisk för Taiwan ju mer jag sätter mig in i det. Taiwan är en av Asiens bäst fungerande demokratier, man ligger bra till när det gäller yttrande- och tryckfrihet. Reportrar utan gränser valde att lägga sitt Asienkontor där i stället för i Hongkong. Det är ett land som har oss en del att lära oss också, de är duktiga på sopsortering till exempel.

Lars Ströman anser att svenska UD varit flata i förhållande till Kinas ambassad:

– Det vore på sin plats att kalla upp ambassaden och säga att om ni tycker att det är viktigt att Taiwan är en del av Kina ska ni självklart framföra det i en offentlig debatt. Men ni kan inte kräva att svenska journalister ska rätta sig efter era åsikter, säger han.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler