Kinas attacker mot pressfriheten tilltar
I en undersökning bland utrikeskorrespondenter i Kina uppger 40 procent att pressfriheten minskade under 2017. Särskilt utsatta blev utrikeskorrespondenter i västra Kina.
Undersökningen (dropboxlänk) som är genomförd av Utrikeskorrespondenternas klubb i Kina (FCCC) besvarades av 117 av klubbens 218 medlemmar.
Enligt undersökningen uppgav 40 procent att möjligheterna att rapportera försämrats under 2017, jämfört med 29 procent föregående år. Särskilt i Xinjiang i västra Kina märks en kraftig försämring, där 73 procent av de svarande uppgav att de blivit tillsagda av säkerhetspolis eller myndighetspersoner att rapportering var förbjudet eller begränsat. Under 2016 var motsvarande siffra 42 procent.
Nästan hälften av korrespondenterna som besvarat enkätundersökningen uppgav att de upplevt hinder, trakasserier eller fysiskt våld i samband med rapportering, vilket är på ungefär samma nivå som under 2016. 26 procent av de svarande uppgav att intervjupersoner blivit trakasserade, gripna eller förhörda, vilket också är på samma nivå som under 2016.
15 procent av utrikeskorrespondenterna uppgav att de haft problem att förnya visumtillstånd i Kina under 2017, jämfört med sex procent under 2016.
Josh Chin, utrikeskorrespondent för amerikanska Wall Street Journal, uppger i rapporten att polis och lokala myndigheter i Kina allt oftare hävdar att det krävs särskilt tillstånd för att rapportera från ett område.
”Listan över forskare och akademiker som är beredda att prata med utländska reportrar blir allt kortare. Attacker och insinuationer i statsmedierna fortsätter att förgifta allmänhetens uppfattning mot utländska medier”, uppger Josh Chin.
Matthias Müller, utrikeskorrespondent för schweiziska Neue Zürcher Zeitung, uppger att det blir svårare och svårare att få tillgång till personer och information i Kina. ”Ingen vill egentligen prata med mig”, säger Matthias Müller.
Bernhard Zand på tyska Der Spiegel berättar i rapporten att teamets taxichaufför vid ett tillfälle blev uppringd och uppmanad att hålla telefonlinjen öppen så att myndigheterna kunde lyssna på konversationen i taxibilen.
Andra korrespondenter berättar i rapporten om godtyckliga gripanden, beslagtagen utrustning och omfattande övervakning.