Gå direkt till textinnehållet
När Aftonbladets biträdande kulturchef Eric Rosén höll sitt tal om Gui Minhai spelade ambassaden musik för att störa manifestationen.
Foto: Tor Johnsson

Kinesiska ambassaden störde manifestation för Gui Minhai

VIDEO Den kinesiska ambassaden i Stockholm spelade musik för att störa dagens manifestation för Gui Minhai. – Den här incidenten är allvarlig och jag tycker att Kinas ambassadör ska kallas upp till Utrikesdepartementet om detta, säger arrangören Kurdo Baksi till Journalisten.

Idag vid lunchtid genomfördes en manifestation till stöd för den svenske medborgaren och publicisten Gui Minhai som arresterades under en semesterresa i Thailand och suttit fängslad i Kina i nio år.

Manifestationen arrangerades av författaren och journalisten Kurdo Baksi och genomfördes med stöd av Sveriges Författarförbund, Journalistförbundet, Svenska Förläggareföreningen, Svenska Pen, Publicistklubben och Reportrar utan gränser.

Annons Annons

Mot slutet av Expressens kulturchef Victor Malms tal, innan Aftonbladets biträdande kulturchef Eric Rosén skulle upp och tala, började ambassaden spela musik för att störa manifestationen.

– Musiken var inte så hög att den överröstade oss men det visar både att den kinesiska ambassaden och regimens tentakler ser och hör oss och att de blir närmast pubertalt provocerade av att vi har mage att stå upp för yttrandefriheten, säger Eric Rosén.

Kurdo Baksi tycker att det var en allvarlig incident.

– Det är första gången det händer på en Gui Minhai-manifestation jag arrangerat och jag är lite chockerad faktiskt, och överraskad. Jag tycker att det är förfärligt att Kina vill exportera sin yttrandeofrihet till Sverige. Kina ska inte störa svensk mötesfrihet.

– Den här incidenten är allvarlig och jag tycker att Kinas ambassadör ska kallas upp till Utrikesdepartementet om detta. Att ambassaden stör ett svenskt möte där svensk polis är närvarande.

De som talade var: Björn Wiman, kulturchef, Dagens Nyheter, Victor Malm, kulturchef, Expressen, Eric Rosén, biträdande kulturchef, Aftonbladet, Ander Q Björkman, biträdande kulturchef, Svenska Dagbladet, Martin Kaunitz, Gui Minhais förläggare, Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser, Fredrik Fällman, styrelseledamot Svenska Pen, Erik Lindman Mata, andre vice ordförande Sveriges Författarförbund.

– Kinas ambassad vill ju inte att vi ska engagera oss för det fria ordet. Men det här kommer bara göra att vi blir ännu mer engagerade. Jag är väldigt glad att så många publicister och yttrandefrihetsorganisationer  ställer upp och uttrycker sitt stöd för Gui Minhai, säger Kurdo Baksi.

Kommentarer

Ett svar till ”Kinesiska ambassaden störde manifestation för Gui Minhai”

  1. Sedan när blev Taiwan en självständig stat?
    Inte hör jag någon hög musik från ambassaden.
    Och det är ganska otroligt att när det gäller kineser eller jänkar då är vårt medlemsorgan på hugget.
    Men det gällde inte Pablo Gonzalez, spansk reporter som satt fast i 28 månader i Polen utan ens ett datum för rättegång beslutades. Var tredje månad förlängdes hans häktning.
    Men JOURNALISTEN blundade som större delen av presskåren, trots att vårt Europafack i mars i år krävde hans omedelbara frigivning eftersom inte ett enda bevis mot honom om att vara rysk spion presenterades, varken till hans advokater eller blev offentliggjorda. Bara lösa rykten i medier i Polen.
    Intressant att Journalisten hade fem reportage/texter om den amerikanske journalisten Evan Gershkovich som greps i mars 2023 under en reportageresa i Jekaterinburg, anklagad för spioneri när han befann sig i centrum för det ryska militärindustriella komplexet. Han satt totalt i 16 månader, fick datum för rättegång offentliggjort, ställdes framför skranket och dömdes till 16 års fängelse, men blev senare utväxlad mot andra.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt