Klart: Här är tidningarna som får mediestöd
166 olika medier har beviljats mediestöd för totalt 810 miljoner kronor. Svenska Dagbladet får inte allmänt redaktionsstöd. Ingen av kvällstidningarna har fått stöd. UPPDATERAD
Den 15 maj beslutade mediestödsnämnden vilka tidningar som får ta del av mediestöd för 2024. Det efter en lång period av handläggning. Totalt hade 218 tidningar ansökt, och 189 av dessa levde upp till de formella kraven om ett visst antal läsare och en tillräckligt stor redaktion. Därefter har mediestödsnämnden tagit principbeslut kring hur olika begrepp i lagen ska tolkas.
Det finns fyra olika typer av mediestöd: Allmänt redaktionellt stöd och utökat redaktionellt stöd, som ges till medier för kostnader för det redaktionella arbetet. Därutöver finns det ett distributionsstöd, som fungerar som det tidigare gjort, och ett övergångsstöd som ska mildra fallet för de som inte lever upp till kraven för redaktionsstöden. Under de första åren kommer merparten av stöden att vara övergångsstöd.
Dessa medier får stöd.
Bland de som inte fått det allmänna redaktionsstödet finns Svenska Dagbladet, som förra året fick maxbeloppet 40 miljoner kronor i stöd. Tidningen får drygt 33 miljoner i övergångsstöd. I sitt beslut skriver Mediemyndigheten att Svenska Dagbladet inte har ekonomiskt behov av stöd. ”Av HB Svenska Dagbladet AB Co:s årsredovisning för år 2022 framgår att 68 miljoner kronor har överförts till ägarna. År 2021 var överföringen 71 miljoner kronor”, står det i beslutet. Däremot får SvD Junior totalt 4,7 miljoner kronor i mediestöd (530 000 i redaktionsstöd och 4,2 miljoner i övergångsstöd).
Varken Aftonbladet eller Expressen har fått några pengar. Både Aftonbladet och Expressen hade sökt det allmänna redaktionsstödet. Kvällstidningarna bedömdes inte ha något ekonomiskt behov av mediestöd. Däremot har Schibsteds nyhetssajt Omni sökt och fått 2 miljoner kronor.
20 medier får avslag
Dessa medier har sökt mediestöd men fått avslag från Mediestödsnämnden och erhåller varken övergångsstöd eller redaktionellt stöd:
Altinget, Magasinet Konkret, Västmanlands Television, Österlenmagasinet, Hjo Tidning, Samnytt, GAFFA, Global Bar Magazine, Swebbtv, Aktarr, Ny Teknik, Third Ear Studio, MT/Måsen, Telgenytt, Tidningen 7, Jokkmokksscenen, Nu i Österåker, Dagens Arena, Partille Tidning och Västerbottningen.
Poddbolaget Third Ear Studios har nekats stöd. Mediemyndigheten skriver att deras poddar inte utgör ”en regelbunden och kontinuerlig redaktionell bevakning av nyhetshändelser”.
Så här fördelas pengarna:
- 152,9 miljoner kronor lämnas till 140 medier i allmänt redaktionsstöd
- 167,3 miljoner kronor lämnas till 92 medier i utökat redaktionsstöd för 290 insatser för svagt bevakade områden eller insatser på nationella minoritetsspråk
- 489,9 miljoner kronor lämnas till 72 medier i övergångsstöd
- 102 medier beviljas distributionsstöd
Det innebär att 810 miljoner av den dryga miljard kronor som fanns att tillgå har delats ut. Anledningen är att det inte var tillräckligt många medier som kvalificerade sig för stödet, uppger Mediemyndigheten.
”Mediestödsnämnden kan inte lämna stöd med högre belopp än vad som framgår av reglerna. Under hösten ska även årets ansökningar om så kallat varannandagsstöd prövas och de som beviljas stöd kommer att få det utbetalt under året.”
Pengarna som blir över går tillbaka till statskassan.
20 medier får avslag på sina ansökningar och erhåller varken redaktionsstöd eller övergångsstöd, bland dem Altinget, Swebbtv och Partille Tidning.