Gå direkt till textinnehållet

Klart med korttidsarbete på Bonnier News

På samtliga titlar inom Bonnier News går journalisterna från måndag ned 20 procent i arbetstid. UPPDATERAD

Avtalet om korttidsarbete på Bonnier News blev klart igår, torsdag. 

Det handlar om en arbetstidsförkortning med 20 procent, medan lönerna sänks med fyra procent från måndag och i tre månader framåt. Staten står potentiellt för mellanskillnaden upp till ett lönetak på 44 000 kronor, i enlighet med den nya lagen om korttidsarbete. 

– Vi vill inte varsla, och jag ser egentligen inte framför mig att det skulle bli aktuellt – Dagens Nyheters ekonomi är stark. Men det är klart att om hälften av annonsintäkterna försvinner är det jätteallvarligt. Det är bättre att agera försiktigt eftersom vi inte vet om den här situationen blir långvarig, säger DNs chefredaktör Peter Wolodarski.

Annons Annons

Hur kommer arbetstiderna att förläggas?
– Varje avdelning beslutar om det utifrån att man ska klara produktionen. 

Expressens klubbordförande Janne Spångberg bekräftar att också Expressens medarbetare omfattas av avtalet. Det gäller dock inte alla medarbetare.

– Vissa undantas, eftersom vi måste hålla igång tv, breaking news, nattredigering. Men en majoritet av de anställda är permitterade från måndag.

Janne Spångberg säger att redaktionen givetvis hellre hade jobbat vidare med oförminskad kraft i rådande nyhetsläge. 

– Men i och med att utvecklingen av annonsmarknaden inte är bra måste vi mota det, och får ta chansen.

Hur kommer arbetstiderna förläggas?
– Det blir väldigt olika, och skiljer sig åt på avdelnings- och ibland individnivå. Jag som jobbar femdagarsvecka kommer att gå ned till fyradagarsvecka, andra kommer i stället att gå ned 96 minuter per dag. 

Magnus Sjöborg, ordförande i journalistklubben på norra Mittmedia, bekräftar att man tecknat avtal om korttidsarbete om 20 procent för journalisterna.

Även titlarna inom Bonnier Business Media omfattas av korttidsavtalet, även om det inte är formellt undertecknat än, berättar klubbordförande Jens Krey.

Klubben på BBM, som bland annat omfattar Dagens Medicin, ser behovet av korttidspermittering under coronakrisen. Inte minst för att den slår mot den för BBM-titlarna viktiga eventverksamheten.

– Samtidigt är det frustrerande att gå ned i arbetstid när vi har mer än någonsin att göra journalistiskt, säger Jens Krey, som arbetar på Dagens Medicin. 

Klubben har begärt regelbundna avstämningsmöten om arbetsmiljön under korttidspermitteringsperioden, för att säkerställa att arbetstiden inte överskrids. Övertid kan inte beordras under korttidspermittering.

Bonnier News ledning vill förtydliga att man ännu inte har ännu inte ansökt om stöd hos Tillväxtverket, än mindre blivit beviljade det.

 

   Hanna Lundquist
   Johannes Nesser

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler