Gå direkt till textinnehållet
Klas Granström, chefredaktör och ansvarig utgivare Expressen
Foto: Olle Sporrong/Expressen

Klas Granström döms till dagsböter – tänker överklaga

Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Klas Granström döms för förtal till 40 000 kronor i böter. Han tänker överklaga, uppger han för Journalisten.

För två veckor sedan bedömde en tryckfrihetsjury i Stockholms tingsrätt att Expressens chefredaktör och ansvariga utgivare Klas Granström gjort sig skyldig till grovt förtal av klimataktivisten Viktor Jonsson. Det i en artikel från september 2022. Nu har domarna i fallet slagit fast att Klas Granström gjort sig skyldig till det mindre grova brottet förtal. Han döms till 40 dagsböter om 1000 kronor styck.

”Klas Granström är tidigare ostraffad och döms nu för förtal. Då förtal är ett bötesbrott ska påföljden bestämmas till dagsböter. Antalet dagsböter ska med hänsyn till omständigheterna vid gärningen bestämmas till 40. Med beaktande av vad som framkommit om Klas Granströms ekonomiska förhållanden ska storleken på varje dagsbot bestämmas till 1 000 kr”, skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten avslår Viktor Jonssons begäran om skadestånd och parterna ska stå för sina egna rättegångskostnader.

Till Journalisten säger Klas Granström att han fortsatt motsätter sig domen.

– Jag delar inte tingsrättens bedömning och jag står fast vid den inställning jag hade innan domen kom: Det här är inte en publicering som i någon form utgör förtal, säger han och fortsätter:

– Domen slår fast att det finns ett allmänintresse av vår rapportering och att de uppgifter vi lämnat om aktivismen varit av betydelse för att kunna förstå, precis som vi argumenterat.

Expressen kommer att överklaga domen.

– Vi har för avsikt att driva den här frågan vidare, säger Klas Granström.

Det rör sig om en faktaruta, där det står att Viktor Jonsson står åtalad för våldsamt motstånd. Men när artikeln publicerades hade åtalet lagts ned, och uppgiften var alltså felaktig.

I domen skriver tingsrätten att Klas Granström inte vidtagit några åtgärder för att kontrollera att uppgiften var sann i samband med publiceringen. Den reporter som skrivit artikeln ska ha samlat in uppgiften om åtalet tio dagar innan publicering, och därefter har inte uppgiften dubbelkollats.

”Då uppgiften avsåg ett åtal för brott enligt brottsbalken och publiceringen skulle ske med utpekande av Viktor Jonsson och förväntades får stor spridning har han brustit i aktsamhet. Det kan därför inte anses att Klas Granström haft skälig grund för uppgiften”, skriver tingsrätten i domen.

Klas Granström tycker inte att det här pekar mot att de behöver se över sina rutiner.

–  Vi har redan idag högt ställda kvalitetskrav på våra publiceringar, säger han.

Att Klas Granström döms för förtal av normalgraden, och inte för grovt förtal som juryn velat, är för att det brott som Viktor Jonsson var åtalad för är ”ett relativt lindrigt” sådant. Det gör att spridningen inte kan anses syfta till att allvarligt skada  Viktor Jonsson, vilket krävs för att det ska bli ett grovt brott.

Viktor Jonsson hade flera invändningar mot publiceringen, och stämde Expressen genom ett enskilt åtal. Det är på tre sätt han menar att artikeln utgör förtal alternativt grovt förtal, men det är alltså bara på en punkt som tryckfrihetsjuryn, och nu tingsrätten, gett honom rätt. I lördagens avsnitt av Medierna i P1 kommenterar han stämningen.

I det svenska rättssystemet behandlas tryckfrihetsbrott, alltså då det är en ansvarig utgivare som kan dömas, på ett annat sätt än andra fall. Då är det först en tryckfrihetsjury som bedömer stämningen. Men därefter är det tre domare som beslutar om den ansvarige utgivaren ska dömas och om eventuellt straff.

Klas Granström har nu fram till den 15 april på sig att överklaga domen.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret