Klubben om sparpaketet på SR: ”En sorglig dag”
Det omfattande sparpaketet på Sveriges Radio kommer att innebära både uppsägningar och inställda satsningar. ”Journalistiken kommer att påverkas”, säger klubbordförande Johanna Lindblad Ahl.
Som Journalisten rapporterat går Sveriges Radio idag ut med att företaget måste spara 200 och 250 miljoner kronor per år för att möta den ökande inflationen. 130 till 150 miljoner kronor tas från programverksamheten, den del av verksamheten där journalister arbetar.
– Det är ungefär det vi vet idag. Antalet anställda kommer att bli färre, med hur många vet vi inte. Det kommer att bli klart successivt under hösten, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande för journalistklubben vid Sveriges Radio.
150 miljoner kronor översatt till årslöner ger ett stort antal anställda – runt 180 personer, lågt räknat.
– Ja, översätter man det rakt av blir det många. Vår ambition är att få företaget att så långt som möjligt lösa det genom naturliga avgångar. Företaget kommer inte erbjuda några avgångsvederlag, det finns det inte pengar till, säger man.
– Det här är oroande förstås, folk börjar tänka på sina jobb, är det jag som kommer drabbas? Det snabba svaret är att det vet vi inte än. Det kommer vara en höst med mycket tankar och oro hos våra medlemmar. Det är supertråkigt, en sorglig dag för våra medlemmar.
Beskedet som klubben har fått är att alla kostnader ses över, inklusive visstidsanställningar och inköp av externa produktioner. Planerade satsningar ses över. Inget är fredat, men besparingen ska heller inte göras genom ett jämnt osthyvlande, enligt Johanna Lindblad Ahl.
– Man vill fortfarande behöva kunna satsa på vissa ställen. Det är inget anställningsstopp, vilket kan lira konstigt i våra öron, och det kommer bli en jätteutmaning att förstå för alla.
Detaljerna om besparingarna och den nya organisation som ska sättas ska klarna så snart som möjligt, enligt beskedet till fackklubben.
– Man ska se över vad vi ska göra och inte göra. Man kan inte bara ta bort och förvänta sig att vi ska fortsätta göra allt vi gör idag. Journalistiken kommer att påverkas, så är det.
Idag är SRs budget i balans, men besparingen görs eftersom företaget ser att pengarna på sikt tar slut.
– Företaget vill dra av plåstret. Men vi skulle gärna se att man kunde dra ut på det, inte behöva genomföra det så snabbt och drastiskt. Då skulle man ha tid att ta hänsyn till naturliga avgångar som ändå sker. Det slutar ett hundratal personer på Sveriges Radio varje år.
Hur ser processen framåt ut?
– Vi har möte med alla fackliga förtroendevalda imorgon för att inhämta reaktioner. Klubbstyrelsen får träffa programenhetens chef Sofia Wadensjö Karén. Sedan kommer de berätta så fort de har något att berätta, så att det inte blir en kaka som läggs på slutet.