
Kommunikatörens sms till journalist kritiseras av JO
Ett färskt JO-beslut visar var gränsen för efterforskningsförbudet går.
En journalist i Uppsala begärde ut allmänna handlingar av Äldrenämnden i Uppsala kommun. En del av kontakten med kommunens kommunikatör skedde på sms, efter att reportern meddelat att han satt upptagen och frågat vad samtalet gällde.
”det gäller avvikelserna m.m, dels att det kommer att ta tid att ta fram, dels undrar vad det gäller”, skrev kommunikatören.
”Varför undrar du vad det gäller?”, skrev reportern.
”Tänkte mest om vem du skulle vilja intervjua utifrån detta?”, skrev kommunikatören.
Journalisten JO-anmälde äldrenämnden och ifrågasatte om nämndens agerande var förenligt med efterforskningsförbudet.
Äldrenämnden skrev i sitt svar till JO att avsikten inte varit att förhindra insyn, men att formuleringen i sms:et ”möjligen lämnat utrymme för tolkning”. Enligt nämnden avsåg reporterns begäran en större mängd handlingar, och kontakten med reportern syftade till att få reda på hur han ville att handläggningen skulle prioriteras.
Justitieombudsmannen Thomas Norling skriver i sitt beslut att inget tyder på att äldrenämnden vid sin prövning av om handlingarna kunde lämnas ut behövde känna till syftet med reporterns begäran. ”Eftersom kommunikatören trots detta efterfrågat syftet med begäran har nämnden agerat i strid med efterforskningsförbudet”, skriver JO.