Gå direkt till textinnehållet

Kommunpolitiken samlas på en sajt

Det journalistiska projektet Protokollen.net samlar alla svenska kommunstyrelseprotokoll och gör dem sökbara. "Vi kommer att få en bild av vad svenska kommuner pratar om, i realtid", säger Leo Wallentin som är en av tre journalister bakom sajten.

Journalisterna Leo Wallentin, Jens Finnäs och Peter Grensund har inlett det digra arbetet med att samla alla kommunstyrelseprotokoll från svenska kommuner sedan 2010 i en enda sökbar databas på den nya sajten Protokollen.net. Sajten ska uppdateras dagligen med nya protokoll.

– När det är klart kommer vi att få en bild av vad svenska kommuner pratar om, i realtid. Dessutom ska det gå att göra sökningar tillbaka till 2010 och ta reda på till exempel vad som händer i kommunpolitiken när SD kommer in i fullmäktige, säger Leo Wallentin.

Hur går arbetet till?
– Vi bygger en robot som scannar av kommunernas hemsidor efter kommunstyrelseprotokoll. De görs sökbara och läggs på sajten. Det stora problemet för oss är att det finns 290 kommuner och ingen metadatastandard, så det finns 290 olika sätt och platser att publicera protokollen. Vi skriver regler för var roboten ska hämta protokollen för varje kommun. Vissa är pdf, vissa är Word-filer, och några är inscannade bilder som vi måste köra genom ett OCR-program för att göra sökbara. Det är träigt arbete nu, och något av det tråkigaste jag ägnat mig åt i mitt liv, men det är ett häftigt material och jag ser fram emot när det är klart.

Annons Annons

Alla 290 kommuner publicerar kommunstyrelseprotokollen på sina sajt, men somliga har börjat ganska nyligen.

– De kommunerna kontaktar vi per telefon för att få ut protokollen sedan 2010. Vissa kommuner har varit väldigt duktiga och har protokoll sedan 90-talet upplagda, för andra är det ganska nytt, säger Leo Wallentin.

Hur kom ni på den här idén?
– Vi gjorde en pilot på kommunerna i Dalarna och insåg att det finns en jättepotential. Vi har fått finansiering från Vinnova för att starta verksamheten. Sajten kommer att vara öppen för alla att söka i och även om tanken från början var rent journalistisk kan det finnas såväl forskare som företag som är intresserade av materialet.

Hur ska ni tjäna pengar på det här om allt är gratis?
– Det är ett stort material, cirka 100-150 miljoner sidor till att börja med, och vi räknar med att redaktioner kan behöva hjälp att hitta nyheter och göra vissa specialsökningar, och det kommer vi förstås att kunna ta betalt för, säger Leo Wallentin.

Den första presentationen av sajten kommer att göras på Grävkonferensen i mars 2015.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret