Konflikten i Frilans Riks växer – Bella Stenberg: ”Jag anser inte att alla beslut förankras i styrelsen”
Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert uppger att hon ska göra ”allt hon kan” för att lösa konflikten i Frilans Riks. Men samtidigt riktas ny kritik mot Frilans Riks styrelse – inifrån.
Igår kunde Journalisten berätta om den infekterade konflikten inom Journalistförbundets frilansorganisation Frilans Riks, som bland annat lett till att Nana Eshelman Håkansson valt att lämna Frilans Riks styrelse bara en månad efter att hon blev invald.
Västra Frilansklubbens ordförande Bella Stenberg som sedan tre år också är ledamot i Frilans Riks styrelse har tagit en timeout från Frilans Riks på grund av konflikten. Hon uppgav igår för Journalisten att hon utsatts för härskartekniker i styrelsen. Nu riktar hon ny kritik mot styrelsen.
Nana Eshelman Håkansson uppgav i Journalisten igår att Frilans Riks styrelse i stor utsträckning saknar kontroll över hur pengarna används, och att ordförande och kassör fattar beslut som inte förankrats i styrelsen. Ordförande Gert Lundstedt förnekar det och hävdar att alla beslut förankras i styrelsen.
Bella Stenberg säger nu att hon delar Nana Eshelman Håkanssons uppfattning och menar att det finns ett demokratiskt underskott i styrelsens arbete:
– Jag anser inte att alla beslut förankras i styrelsen. För att ta färskt exempel har jag inte fått information om, sett eller lyckats hitta någon projektplan eller budget för upphovsrättskvällarna runt om i Sverige eller lunchseminariet om arvoden. Inte heller något beslut. Det finns heller inget styrelsebeslut eller beslut i den så kallade arvodesgruppen på vilka som skulle ingå i panelerna, skriver Bella Stenberg i ett mejl till Journalisten.
Hon uppger också att hon efter att ha läst Frilans Riks ordförande Gert Lundsteds svar i Journalistens artikel vill klargöra några av uppgifterna han lämnat.
– Jag har inte anklagat Gert för att ljuga. Det har jag inte sagt till honom. Nana och jag försökte föra olika diskussioner med honom, men han blandar ihop oss. Däremot anklagade han mig för att ljuga och ville att jag skulle bevisa att han hade skickat ett specifikt mejl.
Bella Stenberg uppger att även hon har lyft frågan i styrelsen om jämställdhet och inkludering i Frilans Riks upphovsrättspanel och invänder mot Gert Lundstedts formulering att ”det viktiga för styrelsen är det finns så god kompetens som möjligt i panelen för att svara på medlemmarnas frågor”:
– Det är inte en motsättning till en mer jämställd och inkluderande panel. Även kvinnor ska vara med i paneler och liknande just tack vare sin kompetens, skriver Bella Stenberg.
Hon menar också att Gert Lundstedts påstående att han föreslagit möten med en utomstående neutral part som samtalsledare för att lösa konflikten inte stämmer:
– Jag upplevde Gert Lundstedts framtoning som aggressiv i Göteborg och anser också att det finns en historik och härskarteknik. Så det är viktigt mig att ett samtal sker i en trygg miljö. Hans förslag till mig var att han och jag skulle prata i telefon klockan 20.30 på kvällen, ett förslag som inte innefattade vare sig en utomstående person eller en trygg miljö.
Gert Lundstedt sade till Journalisten igår att han hade svårt att förstå vad konflikten handlar om:
”Det är tråkigt förstås, men så långt jag har kunnat prata med dem har jag inte fått någon förklaring som jag kan förstå. Styrelsen har också svårt att se vad det här handlar om. Det gör det svårlöst”, sade Gert Lundstedt.
Bella Stenberg håller inte med om att konflikten är svår att förstå:
– Mycket annat är tolkningsbart och där gör Gert och jag inte samma tolkning. Men det finns mejl där det tydligt framgår att både Nana och jag tagit illa vid oss. Gert har fått flera beskrivningar och förklaringar och visar inget intresse för styrelseledamöters välmående, skriver Bella Stenberg i ett mejl till Journalisten.
Ulrika Hyllert. Foto: Tor Johnsson
Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert beklagar att konflikten lett till avhopp.
– Det är väldigt ledsamt om det finns stora konflikter som leder till att förtroendevalda inte känner att de kan fullfölja sina uppdrag. Det är bekymmersamt också för att det kan ta fokus från det vanliga styrelsearbetet, säger Ulrika Hyllert till Journalisten.
– Jag ser det som mitt uppdrag som förbundsordförande att alla förtroendevalda ska kunna verka i den styrelse de valts in i och bidra med sitt kunnande och engagemang.
Ulrika Hyllert har informerats om konflikten, men vill inte gå in på vilka hon pratat med eller vad som sagts.
– Jag vill att både förtroendevalda och medlemmar ska kunna vända sig till mig i förtroende och ha ett samtal med mig. Därför kan jag inte säga något om de samtal jag har haft. Det är en hederssak. Det är inte heller säkert att jag känner till alla detaljer och då vore det fel av mig att uttala mig. Jag vet att Frilans Riks styrelse har haft det tufft och har försökt lösa konflikten.
Kommer du att vidta några åtgärder?
– Kan jag bidra på något sätt till att de förtroendevalda kan utföra de uppdrag de valts till kommer jag att göra det. Jag ska göra allt jag kan.
Det riktas hårda anklagelser om patriarkala strukturer i Frilans Riks. Förekommer det patriarkala strukturer som behöver åtgärdas i Frilans Riks och Journalistförbundet?
– Ja. Min uppfattning är att det finns patriarkala strukturer i hela samhället och det vore konstigt om vi var befriade från sådana i Journalistförbundet.
Fotnot: Journalisten har sökt Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt som har tid att svara på frågor först efter helgen.
Läs mer: Hon avgår ur Frilans Riks styrelse – efter en månad: ”Saknar förtroende för ordföranden”