Konflikten i Gaza: RSF anmäler nio journalistmord till ICC
Reportrar utan gränser, RSF, har lämnat in en anmälan om krigsförbrytelse för nio mord på journalister i kriget i Gaza. Idag är det Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister, och RSF Sveriges ordförande ser en dyster utveckling.
Kriget som rasar i Gaza mellan Israel och Hamas är det dödligaste för journalister under 2000-talet, uppger Reportrar utan gränser. Hittills har 12 journalister bekräftats dödade i tjänst enligt organisationen. Totalt 34 journalister har dödats i striderna, men det har inte ännu gått att belägga att 22 av dem arbetade när de dödades.
De blodisande vittnesmålen kommer samtidigt som det är den Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister, en dag som instiftades av FN 2014. Erik Larsson är ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, och han menar att situationen i Gaza aktualiserar dagen än mer än tidigare.
– Det har gått från mörker till ett totalt mörker, säger han.
Internationella Reportrar utan gränser har lämnat in en anmälan till Internationella brottmålsdomstolen, ICC, med krav på att den ska utreda vem som ligger bakom nio dödade och två skadade journalister i konflikten i Gaza.
– Vi hoppas att ICC ska utreda de här fallen nu, och att någon ska dömas. Vi har också uppmanat ICC att utreda alla 34 fall av dödade journalister i Gaza, säger han.
Det är inte bara i konflikten i Gaza som journalister mördas utan att det utreds. Enligt Erik Larsson har fem journalister i Mexiko och en i Grekland under året fått sätta livet till i tjänsten utan att det utretts vem som är skyldig.
– Det finns många fall där myndigheterna inte går till botten med de övergrepp som sker mot journalister. Det är allvarligt eftersom det visar att det inte blir några konsekvenser om man ger sig på journalister. I förlängningen är det ett hot mot demokratin, säger han.
Exakt hur många journalister som dör i tjänsten är svårberäknat och det finns olika uppgifter rörande konflikten i Gaza. Reportrar utan gränser utreder om de journalister som dött arbetade när de dog. RSF har en korrespondent i Gaza som undersöker morden. Till de 34 dödade journalisterna räknas inte personer som jobbat för Hamas-nära nyhetskällor.
– Vi räknar med att siffran kommer att stiga. Vi vet att några av de 22 dödsfall som vi utreder kommer att läggas till de 12 konstaterat dödade i tjänst när utredningarna är klara, säger Erik Larsson.