Gå direkt till textinnehållet

Kongressen kan lista sparkrav

Till nästa förbundskongress, som senast ska genomföras 2008, måste Journalistförbundet ha nått ett nollresultat, beslutade den nyss hållna kongressen.

Till nästa förbundskongress, som senast ska genomföras 2008, måste Journalistförbundet ha nått ett nollresultat, beslutade den nyss hållna kongressen.

Om förbundet inte lyckas med det blir det kongressens uppgift att ”ta ställning till strukturella prioriteringar av förbundets verksamhet”, enligt det beslut som fattades på grundval av dechargeutskottets kritik mot förbundsstyrelsens hantering av ekonomin den gångna kongressperioden.

Men förbundsordförande Agneta Lindblom Hulthén är inte orolig för att kongressen ska komma att börja fatta detaljbeslut om förbundets ekonomi.

Annons Annons

– Jag tror inte att kongressen har som ambition att detaljstyra. Den här kongressen avstod i varje fall från det och insåg att styrelsen behöver ha svängrum i avtals- och konfliktsituationer.

Hon konstaterar att ”det inte blir lätt att ratta organisationen” om kongressen levererar detaljerade beställningar, men samtidigt inte kan anslå mer pengar.

– Då är ett strukturellt beslut lättare att hantera, även om man inte tycker om det.

Vilken sorts strukturella prioriteringar tror du det kan bli tal om?

– Det kan vara att sänka ambitionen vad gäller tillgänglighet, acceptera färre förhandlingsärenden, ha minskad närvaro från förbundet på arbetsplatserna, färre utbildningsdagar eller minskad opinionsbildning, genom att avstå från att medverka i olika sammanhang.

Kongressen beslutade också att styrelsen till nästa kongress ska lämna en rapport om alla kostnader för anlitandet av konsulter i verksamheten.

Kanslichefen Hans Kilsved betonar behovet av sparåtgärder för att nå nollresultat:

– Vi fortsätter att göra besparingar på kansliet. Varje felaktigt använd krona är en stöld från medlemmarna.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret