Gå direkt till textinnehållet

Kontroversiell outsourcing av taltidningar

Taltidningsföretaget Darub har fått nya ägare och siktar på snabb expansion. Även konkurrenten Audio to me flyttar fram positionerna och tar över produktionen av Gota Medias sex taltidningar. Men outsourcing-trenden är kontroversiell.

Taltidningsföretaget Darub har fått nya ägare och siktar på snabb expansion. Även konkurrenten Audio to me flyttar fram positionerna och tar över produktionen av Gota Medias sex taltidningar. Men outsourcing-trenden är kontroversiell.

Förra veckan köptes taltidningsproducenten Darub upp av Iris, ett affärsdrivande dotterbolag till Synskadades stiftelse, för att få stabilare ägande och större legitimitet.

Darub har på två år mångdubblat omsättningen till 20 miljoner kronor, fördubblat antalet anställda till 46 och tagit över produktionen av ett tjugotal svenska dagstidningars taltidningar.

Annons Annons

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén har kritiserat hanteringen och framför allt dagstidningarnas roll. Det är för att stödja en utsatt grupp som tidningarna fått statliga bidrag och speciellt förmånliga avtalsvillkor om vidareutnyttjande av material.

– Om tidningarna tjänar pengar på att lägga ut verksamheten innebär det att de ökar vinsterna på bekostnad av resurser avsedda för synskadade, säger Agneta Lindblom Hulthén.

En del journalister på Darub, medlemmar i Journalistförbund­et, är förolämpade över att du sagt att synskadade får sämre service genom att de tar över arbetet. Hur ser du på det?

– Jag är helt övertygad om att dessa medlemmar gör ett bra jobb. Det handlar inte om det, utan om att tidningsägarna frånsäger sig ansvaret för produktionen. Det som låg till grund för de avtalsvillkor vi gemensamt upprättade för taltidningsproduktionen var att det gällde en speciellt angelägen verksamhet.

Hur påverkar de synskadades köp av Darub din syn på det här?

– Verksamheten är affärsdrivande oavsett vem som driver den.

Sören Axelsson, VD på Vestman­lands Läns Tidning som anlitat Darub, medger att tidningens taltidningsproduktion nu ger ett överskott:

– Vi har haft ett antal hundratusen i underskott i verksamheten under flera år, men nu får vi ett visst överskott.

Är det inte rimligt att det statliga produktionsstödet minskas, eftersom det var avsett att täcka kostnaderna för service till funktionshindrade?

– Vi följer regelverket. Men visst, om modern teknik gör att man kan göra det billigare i dag så finns en sådan möjlighet, det har jag inga synpunkter på. Men man ska vara medveten om att minskade produktionsbidrag kan leda till kvalitetsförsämring. Andra tidningar gör ju taltidningarna själva, och minskas stödet kan de börja titta på sätt att skära i verksamheten som kan påverka kvaliteten.

Bosse Andersson, chefredaktör på Östersunds-Posten, tycker att kritiken är obefogad.

– Innan vi anlitade Darub gick verksamheten med förlust. I dag går det jämt upp, vi gör inte några vinster på affären. Vi har inte varit så bra på att utveckla taltidningsverksamheten och då är det bättre att lägga ut den. En mer angelägen fråga vore att utveckla hanteringen, så att synskadade kan få ta del av en större del av tidningsutbudet med hjälp av talsyntes och modern teknik. Det vore viktigare än att behålla ett regelverk som gäller förra seklets teknik.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret