Kortare arbetstid överst på kravlistan
Journalistförbundets viktigaste krav i fyra av fem avtalsområden inför årets avtalsförhandlingar blir arbetstidsförkortning. Det stod klart efter att avtalskonferensen på Djurö avslutades på onsdagen. Delegaterna debatterade också frågan om individuellt garantibelopp i löneförhandlingarna, och nådde en kompromiss om en principinriktning.
På onsdagen utsåg Journalistförbundet avtalsdelegationen (se listan nedan) i årets kollektivavtalsförhandlingar, och spikade kravlistorna. Det är dock avtalsdelegationen som slutgiltigt avgör avtalskraven. Det nuvarande centrala kollektivavtalet löper ut sista mars, och om inte parterna kommer överens väntar medling och till sist konflikt.
För avtalsområdena dagspress, bemanning, tidskrift och etermedier skapades en gemensam kravlista, med fokus på arbetstiderna. Bland annat vill Journalistförbundet inom ramen för det centrala kollektivavtalet:
- Utveckla och förstärka arbetstidsförkortningar
- Förbättra reglerna och ersättningarna för obekväm arbetstid (OB)
- Skapa avtalsregleringar för det gränslösa arbetet
- Förbättra möjligheterna till återhämtning efter hög arbetsbelastning
Dessutom vill delegaterna på avtalskonferensen se ett förbättrat bemanningsavtal, bättre uppsägningstider, en fungerande reglering av utlandsarbete, tvingande skrivningar om kompetensutveckling, höjd tjänstepension, förbättrade villkor för visstidsanställda och underleverantörer, skrivningar för att förhindra diskriminering på grund av ålder, långtidssjukskrivning och föräldraledighet, samt att restid ska räknas som arbetstid, inom de fyra avtalsområdena.
Även inom public service-området ville delegaterna i plenum se en reglering av ”det gränslösa arbetet” och den ständiga nåbarheten, samt bättre möjligheter till återhämtning, och att restid ska räknas som arbetstid, men i topp på kravlistan ligger bättre regleringar för programanställda, ökad anställningstrygghet samt att kollektivavtalet ska visstidsgranskas.
Public service-delegaterna ville också se en förbättrad och stärkt löneprocess, bättre föräldralön, tydligare semesterregler, tydligare regler för beredskapstjänstgöring, en diskussion om flexpension, ett arbetsmiljöperspektiv på utlandsarbete. Public service-delegaterna vill också att ett krav på kollektivavtal för underleverantörer i hela produktionskedjan, bland annat rörande produktionsbolagen, införs i det centrala kollektivavtalet, samt att meddelarskydd införs för anställda.
Avtalskonferensen beslutade också om gemensamma krav för alla avtalsområden rörande löner:
- Siffersatta avtal (det vill säga avtal med en pott om en stadgad lägsta procentökning)
- Låglönesatsning
- Förtydliga löneprocessen i samband med nya arbetsuppgifter.
Därefter följde en diskussion om huruvida individuella garantibelopp i löneförhandlingarna skulle vara ett krav. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling menade att ett sådant krav skulle minska avtalsdelegationens förhandlingsutrymme. Många av delegaterna ansåg att det var nödvändigt med ett individuellt lägsta garantibelopp eftersom det förekommit att arbetsgivare ”nollat” personer under de senaste två årens lönerevisioner.
Jonas Nordling föreslog en principkompromiss som accepterades av delegaterna, att ett siffersatt avtal i grunden ska innehålla individuella garantibelopp.
Till ordinarie avtalsdelegerade valdes:
Anders Forsström, Dagspress
Maria Johansson, Dagspress
Hedvig Juhasz Toth, Dagspress
Oda Fjeldstad, Bemanning
Linda Mankefors, Bemanning
Lars Nilsson, Public service
Mette Hultgren, Public service
Marie Schulz, Tidskrift
Annika Boltegård, Tidskrift
Ann Johansson, Etermedia
Till suppleanter valdes:
Susanna Vidlund, Dagspress
Karin Sjöberg, Dagspress
Eskil Fagerström, Dagspress
Tove Björnlund, Bemanning
Emma Åhman, Bemanning
Hanna Nyberg, Public service
Thomas Gjerdingen, Public service
Charlotte Jenkinson, Tidskrift
Sara Grant, Tidskrift
Susanna Nicklasson, Etermedia
I avtalsdelegationen ingår också förbundsstyrelsen.