Gå direkt till textinnehållet

Kortare LAS-tid får kritik

Förslaget om kortare LAS-perioder får tummen ned av arbetsgivare, vikarier och Journalistförbundet. På torsdag är det dags för riksdagen att rösta.

Förslaget om kortare LAS-perioder får tummen ned av arbetsgivare, vikarier och Journalistförbundet. På torsdag är det dags för riksdagen att rösta.

Den 18 maj planeras en omröstning om en förändring av LAS, lagen om anställningstrygghet. Bland annat handlar det om att korta den arbetsperiod som krävs för förtur till fast tjänst – från tolv till sex månader.

– Ett riktigt dåligt förslag. Det skapar inga nya jobb och drabbar främst vikarierna, säger Tobias Hellström, personalredaktör på Expressen, som anser att förslaget är otympligt och leder till att vikarierna får ännu kortare arbetsperioder.

Annons Annons

Varför kan ni inte i stället se förslaget som ett sätt att minska genomströmningen av vikarier?

– På Expressen har vi anställt mer än femtio personer på fasta jobb senaste året, och vi planerar att fortsätta. Men för att skapa jobb är det viktrigt att man skapar bättre förutsättningar för tidningarna att tjäna pengar.

– Sedan är bilden av ett ständigt och föränderligt vikarieproletariat till stor del falsk. Av dem som varit runt på olika vikariat är det en mycket större andel än vad man kan tro som får jobb i branschen, säger Tobias Hellström.

bryt

Även Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén är kritisk till förslaget, som hon tror får vikariekarusellen att snurra med högre hastighet:

– Propositionen har framför allt konstruerats för arbetsmarknaden generellt, och inte för de problem som är specifika för medierna.

Gör förbundet egentligen något för vikarierna?

– Ja, hela tiden, via opinionsbildning, kontakter med andra fackförbund och rådgivning. Och viss ljusning kan man faktiskt se, som i SVTs och SRs förändrade policy och nyanställningar.

– Men mediemarknaden är extrem i den anställningsparanoja som finns bland arbetsgivarna. Det handlar om en ojämn maktfördelning, där man utnyttjar den stora tillströmningen till yrket.

bryt

Sandra Grossman, redigerande vikarie på Resumé, säger sig inte heller vara imponerad av det nya förslaget:

– Jag har inte träffat någon vikarie som är positiv. Men vikarierna är ganska cyniska i alla utspel om LAS.

Hon menar att problemet är att arbetsgivarna feltolkar lagen.

– Lagen ses inte som den är tänkt att följas, alltså att skapa trygga anställningar för dem som jobbar, utan som ett sätt att styra hur länge vikarierna ska få vara kvar på tidningen. Personligen skulle jag snarare välkomna förlängda LAS-perioder, nu när arbetsgivarna är så rädda för att ”lasa in”.

bryt

Andra som följt utvecklingen anser att propositionen trots allt kan få effekt.

– Föreställningen att kortare perioder inte kan fungera utgår i grunden från arbetsgivarnas verklighetsbeskrivning, och den behöver inte vara sann, säger Rikard Jakbo, frilans, som tidigare arbetat med vikariefrågor på Journalistförbundet.

Olle Fors, klubbordförande på Expressen, är också försiktigt positiv och pekar på att Expressen under senare tid sänkt personalens vikarieandel:

– Just på Expressen tycks reaktionen inför hoten om förändringar i LAS faktiskt ha lett till att man börjat anställa folk, säger han.

pf@journalisten.se

Fakta/Nya LAS

* Tiden för företrädesrätten till fast tjänst (inlasning) sänks från tolv till sex månaders arbete och gäller alla anställningar.

* Praktik-, ferie-, säsongsanställning och anställning inför arbetsanhopning, inför värnplikt och överenskommen visstidsanställning ersätts av en visstidsanställning, som efter 14 månader under en femårsperiod för samma arbetsgivare övergår till fast jobb.

* Lagen är dispositiv, den kan avtalas bort i kollektivavtal.

* Om riksdagen antar lagen den 18 maj träder den i kraft den 1 juli 2007.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret