Gå direkt till textinnehållet

Kraftiga besparingar på Barometern

Sydostpress säger upp 50 anställda. Hårdast drabbas Barometern/Oskarshamns-Tidningen där 25 tjänster försvinner, 12 av dem journalister.

Sydostpress säger upp 50 anställda. Hårdast drabbas Barometern/Oskarshamns-Tidningen där 25 tjänster försvinner, 12 av dem journalister.

Barometern-OT är den tidning inom Sydostpresskoncernen som känt av konjunktursvackan starkast, med kraftigt annonstapp och minskad upplaga.

Blekinge Läns Tidning och Smålandsposten har klarat sig förhållandevis bra och där kom-mer personalminskningarna inte att bli lika stora. På BLT ska tio tjänster bort. Hur många på redaktionen som berörs är ännu inte klart.

Annons Annons

Smålandsposten ska minska antalet anställda med 15 personer, men ingen kommer att bli uppsagd eftersom nedskärningen kommer att lösas med omplaceringar och att vikariat och vakanta tjänster inte tillsätts.

– Som det ser ut i dag har vi kommit relativt lindrigt undan i jämförelse med Barometern-OT, säger Stefan Nilsson, journalistklubbens ordförande på Smålandsposten.

Barometern-OT däremot kommer att tvingas genomgå ett stålbad. Av redaktionens 80 tjäns-ter ska 12 bort. Det motsvarar närmare 15 procent av journalistkåren på tidningen. Enligt tid-ningsstyrelsen ska antalet mellanchefer minskas med två tjänster, antalet reportrar/fotografer med fyra, redigerare med 4,5 och ytterligare 1,5 tjänst som ledningen inte har specificerat.

På tidningen finns det för tillfället två vikariat och eventuell finns det möjlighet att två re-portrar kan få ett pensionsavtal. Återstår då åtta tjänster som ska bort.

– Ledningen har sagt att besparingarna inte ska påverka kvaliteten. Men det går inte att ta bort så många tjänster utan att innehållet berörs, säger Magnus Eriksson, journalistklubbens ordförande på Barometern-OT.

När Barometern-OT gick över till tabloid i maj förra året omorganiserades tidningen och flera chefstjänster skapades. I dag rör det sig om nio personer. Enligt Magnus Eriksson har den nya organisationen aldrig riktigt fungerat och antalet mellanchefer blev alldeles för många för en tidning i Barometerns storlek.

– Ledningens förslag att minska nyhetsledningen med två tjänster tycker vi är för liten. Nu när vi blir en mindre redaktion behövs det inte så många chefer. Ledningen borde minska an-talet chefer ytterligare, säger Magnus Eriksson.

Till Östra Småland säger Sydostpresskoncernens VD, Bennie Ohlsson, att man ska fortsätta att värna kvaliteten.

– De senaste tio åren har allt färre människor klarat av att upprätthålla kvaliteten på tidningen.

Stämningen på Barometern-OT är av förklarliga skäl inte den bästa. Folk mår dåligt – och gjorde det även innan besparingarna blev kända. Journalistklubben utförde en arbetsmiljöun-dersökning som visade att anställda på redaktionen i Kalmar kände sig stressade, utbrända och de hade förlorat glädjen i arbetet. Även företagets hälsovård gjorde två undersökningar som bekräftade fackklubbens resultat.

Till viss del berodde den dåliga stämningen på att det aldrig gjordes någon utvärdering av hur redaktionen skulle arbeta sedan tidningen gjorts om till tabloid. Dessutom gav omgör-ningen inte det resultat man hade hoppats på. Upplagan sjönk och konjunkturen gjorde att annonsintäkterna minskade.

– Och nu kommer detta med att 12 tjänster ska bort. Det lär inte förbättra stämningen, säger Magnus Eriksson.

Kraven på besparingar har, förutom krisen i tidningsbranschen med minskade annonsintäk-ter, sin orsak i att ledningen för Sydostpress i maj höjde koncernens avkastningskrav från 7 till 9 procent. Stefan Nilsson är kritisk till denna ändrade ekonomiska målsättning.

– Tidningarna ägs av en stiftelse vars grundtanke är att det ska finnas politiska röster på orterna, inte ge intäkter åt ägarna, säger Stefan Nilsson.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret