Gå direkt till textinnehållet

”Krav att frige Gui Minhai är brutal inblandning i interna angelägenheter”

De som kritiserar Kina för fängslandet av förläggaren Gui Minhai och kräver att han ska friges lägger sig i Kinas självständighet. Det säger Kinas ambassadör i Stockholm Gui Congyou till Journalisten: ”De kan inte hoppas att en så brutal inblandning i kinesiska interna angelägenheter ska lyckas.”

Journalisten besökte på onsdagen Kinas ambassad på Gärdet i Stockholm för en intervju om landets syn på pressfrihet och attackerna mot svenska medier. (Läs mer om det i nr 12 av Journalisten.) Vi frågade också om den svenske medborgaren Gui Minhai som sedan snart två år sitter i förvar i Kina efter att ha kidnappats i Thailand. En fråga som varit uppe på högsta diplomatiska nivå, där utrikesminister Margot Wallström har uttalat att Gui Minhai bör friges.

I intervjun upprepar Gui Congyou det han sagt i tidigare intervjuer; att Gui Minhai inte sitter fängslad på grund av sin bokutgivning utan på grund av andra brott han ska ha begått i Kina.

– Vi har haft en frekvent diskussion om den här frågan med både den svenska regeringen och Utrikesdepartementet och svenska medier. Gui Minhai har begått allvarliga brott i Kina. Då är det helt lagligt att Kinas rättsväsende har ingripit. De ansvariga myndigheterna håller på att hantera hans fall enligt kinesiska lagar och rättsprocessen, säger ambassadören.

Annons Annons

Så det kommer en rättegång?
– Som sagt, vi gör det här enligt de lagliga och rättsliga processerna.

I Sverige har många protesterat mot att han inte kunnat yttra sig fritt under den här perioden. Han har framträtt i kinesisk tv i vad som setts som iscensatta intervjuer och erkännanden. Vad säger ni om den kritiken?
– Jag vet inte om de personerna har något skäl eller bevis för att säga att hans framträdanden på tv ser iscensatta ut. Att något ”ser ut” som iscensatt betyder inte att det är det i verkligheten.

Så det är autentiska erkännanden?
– Nu sitter han i en rättslig process. Vem kan tvinga honom att göra något sådant? Ingen i Kina har tvingat honom till det. Att tvinga någon till det är för det första olagligt i Kina. För det andra har han också en egen vilja.

Hur besvärande är det här fallet för er? Det har varit många diplomatiska kontakter och medierapportering.
– Egentligen är frågan väldigt enkel. Det är en svensk medborgare som har begått brott i Kina. Kinas myndigheter ska behandla dem enligt lag. Den här frågan ska inte bli ett besvär för våra länder. Men vissa svenskar har kritiserat Kina och krävt att Kina måste frige honom. Sådana krav stämmer inte med rättsstatsprinciper. Det blir till och med en inblandning i Kinas justitiesjälvständighet. Då kan det bli ett besvär.

– Jag kan bara hoppas att sådana personer ska respektera Kinas suveränitet och självständighet, som det kinesiska folket strävade efter i 110 år. De får inte hoppas att en sådan brutal inblandning i kinesiska interna angelägenheter ska lyckas. Som sagt, den period i den kinesiska historien då Kina var invaderat av västmakterna är över.

I somras skrev ambassaden ett brev som misskrediterade Gui Minhai till många av de som undertecknat ett upprop för Gui Minhais frisläppande, något som kritiserats och uppfattats som ett intrång i yttrandefriheten.

Vad var syftet med det brevet?
– Det är mycket enkelt. Dessa personer har blivit lurade att skriva under ett upprop som brutalt blandar sig i Kinas justitiesuveränitet. Vi kan bara inte acceptera det. Syftet med brevet är att presentera sanningen och fakta till de här personerna. Det är allt, säger ambassadör Gui Congyou.

Journalisten har rapporterat om fängslade Gui Minhai i en rad artiklar sedan han försvann från sin semesterbostad i oktober 2016 för att senare återfinnas i kinesiskt förvar. En rad manifestationer har hållits för hans sak och en rad organisationer kräver liksom svenska UD att han släpps fri och får träffa sin familj.

Sveriges Radios korrespondent i Peking Hanna Sahlberg sade nyligen så här om hans fall:

– Det skaver naturligtvis för de kinesiska statsföreträdarna att han framställs som en förkämpe för yttrandefrihet här.

Hon menar att hans fall har ett starkt symbolvärde och är kopplat till Hongkongfrågan:

– När kinesiska myndigheter ingriper mot publicistisk verksamhet som tidigare tolererades där, blir det en tung markering av Hongkongs sjunkande status som självstyrande kinesisk stad med demokratiska inslag. Det är också första gången vi på det här viset fått inblick i hur en person kan försvinna från en plats och sedan dyka upp i Kina.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler