Gå direkt till textinnehållet

Kritiken tystas

Medarbetarna på Ingress Medias tidningar i Västmanland är oroliga för vad som ska hända om ledningens förslag till omorganisation går igenom. Samtidigt är de upprörda över att insändare som är kritiska till nedskärningarna inte publicerats.Men ingen vågar prata öppet om vad de tycker.

Medarbetarna på Ingress Medias tidningar i Västmanland är oroliga för vad som ska hända om ledningens förslag till omorganisation går igenom. p(ingress). Samtidigt är de upprörda över att insändare som är kritiska till nedskärningarna inte publicerats.

Men ingen vågar prata öppet om vad de tycker.

– Jag vill inte gå ut och träffa folk, säger en av journalisterna. De är så oerhört förbannade på det som händer och det är vi ute på fältet som får ta mesta kritiken.

Annons Annons

På Bärgslagsbladet har chefredaktören Annemo Friberg stoppat en insändare och valt att svara skribenten i ett personligt brev stället för att publicera inlägget.

– Skribenten har fått sina uppgifter från anställda och tolkat dem på ett väldigt ensidigt sätt. Jag kommer att skriva till honom och vill han fortsätta debatten efter det får han gärna höra av sig till mig.

Sätts inte tidningens trovärdighet på spel när man väljer att inte publicera insändare som är kritiska mot den egna tidningen?

– Jo, det kan den göra. Men i det här fallet väljer jag ändå att avstå.

Göran Lundberg, vd på Ingress Media och huvudredaktör för Sala Allehanda, Avesta Tidning och Fagersta–Posten, har tagit ett för tidningen ovanligt grepp när han låtit läsarna komma till tals.

Istället för att publicera kritiska insändare på vanlig debattplats i Sala Allehanda har han valt ut citat ur breven som han sedan bemött i en ledare.

– Det var ett effektivt sätt att slå ihjäl debatten, säger en medarbetare som vill vara anonym. Tidigare har det alltid ansetts viktigt att ge läsarna en egen röst, även om det gällt angrepp på tidningen.

Tillvägagångssättet har upprört medarbetarna.

I Heby kommun har kommunledningen i ett öppet brev protesterat mot planerna på att lägga ner Sala Allehandas lokalredaktioner i Heby och Östervåla och att minska utgivningen. Det har inte stått att läsa i Sala Allehanda men däremot i konkurrenten i Heby, Upsala Nya Tidning.

– Jag försöker inte dölja någonting, säger Göran Lundberg. 20 års erfarenhet som journalist har lärt mig att det man försöker dölja alltid kommer fram. Jag har hanterat den här debatten precis som vilken annan debatt som helst.

Enligt Göran Lundberg har kritiska insändare publicerats i alla tre tidningarna.

– Men när nya inlägg upprepar argument som redan har avhandlats och besvarats så måste vi dra ett streck.

– Jag har däremot besvarat alla brev personligen och valt att kommentera några i en ledare, just för att inte anklagas för att dölja kritik. Så har också skett med brevet från kommunledningen i Heby.

Oron för hur framtiden ska se ut på redaktionerna är stor bland många av medarbetarna på Sala Allehanda, Fagersta-Posten, Avesta Tidning och Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Ledningen vill minska bemanningen med sammanlagt 21,1 journalisttjänster och lägga ner lokalredaktionerna i Heby, Östervåla, Skinn- skatteberg och Norberg. Samtidigt ligger en helt ny organisationsplan på förhandlingsbordet, som helt skulle förändra journalisternas arbetsvillkor (Journalisten 20/99).

I måndags ajournerades förhandlingarna som gäller Sala Allehanda, Avesta Tidning och Fagersta-Posten. Där ska medlemmarna senare i veckan diskutera hur de ska gå vidare.

På Bärgslagsbladet/Arboga Tidning är det också paus i förhandlingarna.

De flesta medarbetare Journalisten pratat med på tidningarna är kritiska till förslaget. Men ingen vågar framträda med namn. Förhandlingarna är ännu inte slutförda och alla är rädda att förlora jobbet eller för att råka ut för trakasserier.

– Idén att alla ska bli allt-i-allo-journalister som ska klara att fotografera, redigera och skriva såväl sport som allmänt är det inte många som tror på, säger en journalist.

– Om fem år kommer det väl någon konsult som tycker att det är en fördel om alla sysslar med det de är bäst på.

Många tycker att förslaget är en ren katastrof. På exempelvis Bärgslagsbladet är enigheten total om att omorganisationen, om den genomförs, kommer att drabba tidningen och läsarna negativt, enligt flera som Journalisten talat med.

– All vår specialistkompetens raderas ut. För att göra ett bra jobb måste vi kunna bygga upp ett kontaktnät och det är omöjligt om vi ena stunden ska bevaka sport och i nästa stund skriva om kommunfullmäktige.

Några av dem som uttalat sig tror att nedskärningarna kan bli så drastiska att flera av tidningarnas existens hotas på sikt. Eller att tidningarna så småningom blir lokalredaktioner till Vestmanlands Läns Tidning.

Men det finns också de som tror att nedläggning är enda alternativet om inte medarbetarna ställer upp och provar det här sättet att jobba.

– Jag tycker inte förslaget är så dramatiskt, säger en journalist. Det kan till och med vara kompetenshöjande. Det här är sista chansen för oss. Ledningen skulle ha tagit tag i problemen på allvar för flera år sedan.

Göran Lundberg säger att det är ofrånkomligt att oro, missnöje och tvivel uppstår när ett så omfattande förslag presenteras.

– Tankemässigt är vi som arbetat med förslaget så långt före alla andra. Det är klart att det tar tid innan vi kommer ikapp varandra. I ledningsgruppen ägnar vi just nu all tid åt att prata med folk och vi försöker verkligen att göra så rätt som möjligt.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler