Gå direkt till textinnehållet

Kritisk granskning av strategin dröjde – redaktioner ångrar sig

En rapport från Institutet för mediestudier visar att utländska journalister i snitt ställde mer kritiska frågor om pandemin än de svenska. Först under försommaren tilltog granskningen av den svenska strategin.

I ett pressmeddelande skriver Institutet för Mediestudier att inledningsvis lade journalister mest kraft på att informera befolkningen om krisen och åtgärder. Granskningarna av den svenska strategin var inte speciellt många, även om kritiska röster hördes.

Rapporten visar även att den kritiska granskningen av den svenska strategin tilltog på försommaren sedan den ”politiska borgfreden brutits”, särskilt under hösten när den andra vågen nådde Sverige.

"På Folkhälsomyndighetens presskonferenser – som följdes av enormt många – ställde utländska journalister och journalister från lokala medier  i snitt mer kritiska frågor än svenska. När alla frågor studeras är det vanligaste ordet: munskydd”, skriver de.

Annons Annons

Flera redaktioner uppger att de ångrar att man inte använde presskonferenserna som scen för att genom kritiska frågor visa upp sin journalistik.

– Vi ser att den tunga granskningen av den avvikande svenska strategin dröjde. Kritiska röster hördes i medier redan tidigt men då mer i opinionsjournalistik och i enstaka intervjuer. Det fick därmed inte ett riktigt tungt genomslag, säger Marina Ghersetti, docent vid Göteborgs universitet som studerat mediebilden av en rad samhällskriser de senaste decennierna, i en kommentar.

– Kanske måste fokus ligga mer på att sprida information och rädda liv i inledningen av en allvarlig samhällskris? Men frågan är hur länge granskningen kan eller ska vänta, även i situationer när också den politiska oppositionen är tyst, fortsätter hon.

Den som syntes mest i rapporteringen var inte helt oväntat Anders Tegnell, mer än statsminister Stefan Löfven, både i Sverige och många andra länder.

Klockan 15.00 på torsdagseftermiddagen presenterar Institutet för mediestudier sin rapport Journalistik i coronans tid som handlar om medierapporteringen under coronapandemin 2020. Redan nu kan du ta del av hela rapporten.

 

Fler avsnitt