Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Sexhandel i PP Pensions hus – har pågått i nästan tio år

2015 hyrde journalisternas pensionsbolag ut en del av huset till ett lägenhetshotell. Sedan dess har det pågått sexhandel där utan att PP Pension har agerat mot lägenhetshotellet, avslöjar Hem & Hyra.

Bara i år har polisen gjort två anmälningar om sexköp i lägenheter på Ankdammsgatan 5 i Solna. En adress där många journalister genom åren bott, då de ägs av PP Pension. Det avslöjar Hem & Hyra.

Sedan 2015 har 19 fall konstaterade fall av sexköp eller koppleri skett i en del av huset som hyrts ut till ett företagshotell, visar Hem & Hyras sammanställning.

PP Pension ägs av Journalistförbundet, Unionen och Medieföretagen, och förvaltar pensionspengar för journalister. Dessa pengar investeras bland annat i bostäder, såsom hyreshuset på Ankdammsgatan 5. Vinsterna som man får in på hyran går till att betala ut pensionerna.

Fastigheterna delas ut genom en intern bostadskö, där den som pensionssparar hos bolaget står. Men 2015 började PP Pension att hyra ut en del av huset till ett lägenhetshotell, där det kostar 63 000 kronor i månaden att hyra en 40 kvadratmeters bostad med bäddsoffa. Det är i dessa lägenheter som det har skett prostitution, rapporterar Hem & Hyra.

2022 blev det uppmärksammat i Finland att en känd idrottare hade köpt sex i huset, och bilder på entrén till lägenhetshotellet publicerades i finsk media. Då framkom det även att andra personer köpt sex i huset.

Simon Häggström, kriminalinspektör i Prostitutionsgruppen vid Norrmalmspolisen i Stockholm, säger till Hem & Hyra att den här typen av lägenhetshotell är väl lämpade för prostitution då de har obemannade receptioner, undanskymt läge i en förort, låga priser och parkering. Enligt honom är det hallicknätverk som hyr lägenheter och placerar utsatta kvinnor där.

– När männen knackar på ett hotellrum har inte kvinnorna en aning om vem som står där. De vet bara att de kommer att få en köpare som ska betala 1 500 kronor för 30 minuter. Så det är en extrem utsatthet för de här kvinnorna, säger Simon Häggström till Hem & Hyra.

PP Pensions styrelse

Medieföretagen
Carl Gyllfors, ordförande
Senior Advisor
Lennart Foss
Styrelseledamot, NTM-koncernen
Elinore Gustafsson
Aktuarie, Aktuariegruppen
Bengt Olsson
HR-direktör, Stampen Media Group

Journalistförbundet
Tomas Backlund, vice ordförande
Vice ordförande, Journalistförbundet
Eva-Maria Kollberg
Ekonomichef, Journalistförbundet

Unionen
Malin Wulkan
Chefsjurist, Unionen
Martin Wästfelt
Förhandlingschef, Unionen

Tomas Backlund, vice ordförande i både Journalistförbundet och PP Pension, uppger för Hem & Hyra att han varken känt till att det funnits ett lägenhetshotell i bostaden eller att det förekommit prostitution där.

– Om det här stämmer så låter det ju utomordentligt allvarligt. Men utöver det så är det ju svårt för mig att kommentera, i och med att det är helt nya uppgifter.

Vd för PP Pension sedan över elva år är Kjell Norling. Han säger till Hem & Hyra att de inte känner till den omfattning av prostitutionen som framkommer i granskningen.

– Vi har ett nära samarbete med polisen i den här frågan. Vi har haft en misstanke om prostitution och för ett år sedan fick vi indikationer från boende om det. Och då har vi anmält det till polisen. Vi har en process som vi följer, säger han till Hem & Hyra.

Enligt Kjell Norling har avtalet med lägenhetshotellet sagts upp då fastigheten ska renoveras. I november löper kontraktet ut.

– Men är det så att det du säger stämmer så kommer vi att säga upp den här hyresgästen med omedelbar verkan, säger han till Hem & Hyra.

Journalistförbundet hänvisar alla frågor till PP Pensions vd, som svarar här. Förbundet uppger att de har fortsatt förtroende för ledningen i PP Pension.

Fler avsnitt
Fler videos