Gå direkt till textinnehållet
Leo Lagercrantz och Peter Wolodarski.
Foto: EFN/Tor Johnsson

Lagercrantz och Wolodarski i storbråk efter Strages sorti från DN

DNs chefredaktör Peter Wolodarski tvingade Fredrik Strage att välja mellan att arbeta för DN eller EFN och nu står det klart att Strage slutar skriva för DN. Wolodarski motiverar ultimatumet med att EFN inte sysslar med oberoende journalistik, vilket får EFNs ansvariga utgivare Leo Lagercrantz att rasa. UPPDATERAD.

Dagens Media avslöjar att frilansjournalisterna Katrine Kielos och Fredrik Strage ställdes inför ultimatum av DNs chefredaktör Peter Wolodarski efter att de hade börjat frilansa för EFN Ekonomikanalen. De fick välja mellan att frilansa för DN eller EFN. Båda har valt EFN. Fredrik Strages sista krönika i DN är tänkt att publiceras på fredag. Katrine Kielos sista artikel i DN ska publiceras i veckan – nästa vecka börjar hon på Svenska Dagbladet.

Peter Wolodarski uppger för Dagens Media att orsaken till hans ultimatum är att EFN är ”speciella eftersom de rapporterar till Handelsbankens informationsavdelning. Jag betraktar inte det som oberoende journalistik.”

Uttalandet har fått EFNs ansvariga utgivare Leo Lagercrantz att gå i taket. EFN är ett helägt dotterbolag till Handelsbanken med redaktionellt oberoende och ansvarig utgivare, menar Leo Lagercrantz:

Annons Annons

– Att vi skulle rapportera till Handelsbankens informationsavdelning är helt fel. Vi är redaktionellt oberoende och vd rapporterar till Handelsbankens stiftelsekontor, det finns inga kopplingar till Handelsbankens informationsavdelning. Att en erfaren och skicklig publicist som Wolodarski öppet sprider felaktiga uppgifter om sakförhållandena på en konkurrerande medieplattform är både farligt och mycket uppseendeväckande, säger Leo Lagercrantz till Journalisten.

– Han misskrediterar EFNs journalister och hävdar ju – flagrant – att de saknar oberoende. En förklaring till att flera av Sveriges mest framstående journalister väljer att jobba för EFN är att de får mer journalistisk frihet här att göra kvalitetsinnehåll, och inte behöver jaga klick eller sälja prenumerationer. Katrine Kielos, Anna Hedenmo, Gabriel Mellqvist, Malin Ekman med flera sätter stor extremt stort värde på sin journalistik, vilket EFN behandlar med den största respekt – det borde Peter Wolodarski också göra, säger Leo Lagercrantz.

Katrine Kielos säger till Journalisten att hon inte delar Peter Wolodarskis bild att EFN inte sysslar med oberoende journalistik.

– Jag ser mycket fram emot att få börja skriva för Svenska Dagbladet nästa vecka. Dagens Nyheter är en bra tidning med bra redaktörer och jag har gillat att skriva där, säger Katrine Kielos.

Du har jobbat för EFN förut utan att det har lett till något ultimatum från DN. Varför kom det nu?

– Det undrar jag också. Jag vet inte.

Peter Wolodarski står fast vid sin kritik av EFN:

– EFN är ett dotterbolag till Handelsbanken, som är en av våra storbanker som alla ekonomijournalister måste kunna granska, säger Peter Wolodarski till Journalisten.

– Jag har inga problem med de journalister som arbetar på EFN, eller med Leo Lagercrantz, som är en skicklig publicist. Men EFN är en del av Handelsbankens informationsstrategi och hade man velat ha armlängds avstånd till redaktionen hade man kunnat fondera pengar i en stiftelse i stället för att lägga EFN i ett dotterbolag. Jag känner en skepsis till hela arrangemanget. Det är inte oberoende journalistik.

Kommentarer

4 svar till ”Lagercrantz och Wolodarski i storbråk efter Strages sorti från DN”

  1. DN:s trovärdighet är viktig. Jag förstår Wolodarskis tveksamhet och upplevda risk av en möjlig koppling mellan EFN och Handelsbankens informationsavdelning.
    Att vd för EFN enligt Lagercrantz rapporterar till Handelsbankens stiftelsekontor och inte till dess informationsavdelning innebär väl inte att det finns vattentäta skott mellan dessa delar av Handelsbankens verksamhet. Kanske överdriver jag risken men förstår som sagt att Wolodarski är tveksam.

  2. Alltså, det är enligt DNs egen rapportering fråga om en paus på några månader? Tagga ner alla.

  3. Underbart med en ny mediesatsning i Sverige! Att konkurrenter kan bli rädda om eget skinn är inget nytt.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos