Gå direkt till textinnehållet

Lågt i tak på GP

En stor andel av journalisterna på Göteborgs-Posten anser att det är ”lågt i tak” på tidningen. Det visar en ny arbetsmiljöundersökning på GP.

En stor andel av journalisterna på Göteborgs-Posten anser att det är ”lågt i tak” på tidningen. Det visar en ny arbetsmiljöundersökning på GP.

För två år sedan gjordes en stor undersökning av arbetsmiljön på Göteborgs-Posten. Konsultföretaget som genomförde undersökningen förvånades över resultatet: att det var så stor del av personalen som ansåg att det var lågt i tak på tidningen, till exempel när det gäller konflikthantering och diskussion om de jobb som har gjorts.

Tillsammans med en konsult fick personal och avdelningschefer diskutera de ämnen som var ”brännande”. I år har undersökningen gjorts om. Det fullständiga resultatet har inte redovisats, men det preliminära resultatet visar att det inte är mycket som har förbättrats, konstaterar Tomas Lindahl, vice ordförande i GPs journalistklubb.

Annons Annons

– Fortfarande är det ett glapp mellan chefer och ”meniga”, fortfarande är det många som inte vågar säga vad de tycker. Däremot hade det blivit något bättre när det gäller värk, musarm och liknande, säger Tomas Lindahl.

Klubben på GP har ännu inte bestämt hur man vill att företaget ska gå vidare.

– Det räcker inte med undersökningar och enstaka punktinsatser. Det måste till ett tänkande som genomsyrar hela verksamheten.

“Ett problem för hela branschen”

Tomas Lindahl tror att det här är ett problem för hela mediebranschen. Hårt slimmade organisationer och kostnadsjakt i kombination med dålig konjunktur gör att många mår dåligt.

– Det var lågt i tak även för tre–fyra år sedan och många muttrade, men det kändes inte som någon större fara. Under hösten däremot, har det varit jobbigt. Inte minst planerna på nedskärningar har gjort att många har mått dåligt.

På Kvällsposten kom journalistklubben och ledningen för ett par veckor sedan, efter ett besök av Arbetsmiljöinspektionen, överens om att det bör ske en arbetsmiljöundersökning.

– Jag tror inte att arbetsmiljön är sämre här än någon annanstans. Men, slimmade organisationer och ”ekonomitänkande” är stressande för de anställda. Speciellt efter nedskärningar och omorganisationer är det viktigt att göra sådana här undersökningar, säger Eva Sternäng, klubbordförande på Kvällsposten.

Egen undersökning på Expressen

Marianne Broddesson, klubbordförande på Expressen, säger att klubben där är på väg att genomföra en egen arbetsmiljöundersökning.

– Vi vill ta reda på hur folk upplever situationen efter alla förändringar som varit på Expressen. Jag tycker att man kontinuerligt – inte minst efter stora förändringar – bör genomföra sådana här undersökningar. Det intressanta är egentligen inte de enstaka siffrorna eller talen, utan tendensen. Blir det bättre eller sämre.

Vid årsskiftet beräknas Arbetsmiljöinspektionens stora granskning av arbetsmiljön inom SVT bli färdig.

Arbetsmiljöinspektör Anders Lejdeborn, som har undersökt några av SVTs enheter i Stockholmsregionen, säger att man har upptäckt en del brister i den fysiska arbetsmiljön.

– Det har dock inte varit frågan om några uppseendeväckande brister, utan snarast om problem av traditionellt snitt som företaget nu tar itu med. Mer bekymmersamma är de psykosociala problemen.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret