Långa straff för Charlie Hebdo-åtalade
Samtliga 14 åtalade i Charlie Hebdo-rättegången döms till fängelse. Åtta av dem döms för terrorbrott.
Efter 54 rättegångsdagar föll domen igår i den specialdomstol i Paris där 14 personer stått åtalade för medhjälp eller inblandning i terrordåden i Paris i januari 2015. Tolv personer sköts ihjäl på satirtidningen Charlie Hebdo och ytterligare fyra på en judisk livsmedelsbutik några dagar senare. Även en polisman dödades. De tre gärningsmännen dödades av polis i samband med dåden.
Franska medier rapporterar att samtliga av de 14 som åtalats för medhjälp döms till fängelse, från fyra till 30 år. Längst straff döms kretsen kring Amedy Coulibaly till. Han sköt ihjäl fyra personer under ett gisslandrama vid den judiska livsmedelsbutiken Hyper Cacher i Paris.
Coulibalys partner Hayat Boumeddiene är en av de som, i sin frånvaro, döms till 30 års fängelse. Enligt domen har hon finansierat terrorism och tillhört ett terroristnätverk. I likhet med ytterligare två åtalade döms hon i sin frånvaro – hon lämnade Frankrike strax före dåden i Paris och tros ha anslutit sig till IS.
Domen, som faller nästan sex år efter attentaten, välkomnas av pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser.
– I tider av stor straffrihet för attacker mot journalister är det viktigt att gå till botten med en så här fruktansvärd händelse. Det må ta tid, men det är viktigt att ställa de skyldiga till svars. Ofta straffas bara de som har hållit i pistolen – i det här fallet automatgeväret – men här utkrävs ansvar även av de som har bistått. Det tycker vi är viktigt, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF i Sverige.
Han tillägger att några av medarbetarna på Charlie Hebdos redaktion lever under fortsatt hot.
Religiös extremism är ett av de största hoten mot press- och yttrandefriheten i världen, menar RSF. Att det i ett 60-tal länder fortfarande är ett brott att häda försvårar ytterligare problematiken, menar Erik Halkjaer.