Lärare vid JMK kritiseras av elever
Två radiolärare på JMK i Stockholm får hård kritik i det senaste numret av studenternas tidning Intern.I artikeln anklagas de för hårdföra metoder. Men i kursutvärderingarna får samma lärare lysande omdömen.
Två radiolärare på JMK i Stockholm får hård kritik i det senaste numret av studenternas tidning Intern.
I artikeln anklagas de för hårdföra metoder. Men i kursutvärderingarna får samma lärare lysande omdömen.
I tidningen Intern anklagar bland annat studentkårens före detta ordförande Marika Formgren de båda radiolärarna Claes Johnsson och Anders Gjöres för mobbning.
– Jag har blivit deprimerad och tappat allt journalistiskt självförtroende jag tidigare hade. Jag funderar allvarligt på att avbryta min utbildning, skrev Marika Formgren i vintras i en anmälan till JMK-ledningen.
Torbjörn Näslund, idag på Vetenskapsradion, gick i samma klass som Marika Formgren.
– Själv kom jag bra överens med radiolärarna men tre av de andra i klassen kände sig utstötta och lärarna talade illa om dem när de inte var med, berättar han.
Per Lorentz, nu på Finanstidningen, gick radiokursen för två år sen.
– Jag tyckte att kursen var bra men andra mådde dåligt. Lärarna favoriserade vissa, andra studenter brydde de sig inte så mycket om.
En kvinnlig före detta student citeras anonymt i Intern:
– Är det rätt att en kurs nära på ska knäcka en elev? Jag fick veta att jag hade dåligt självförtroende, gav ett ytterst spänt och osäkert intryck. Hade jag inte dåligt självförtroende innan, så fick jag det sannerligen då.
Tidningen Journalisten har läst utvärderingar från fyra av radiokurserna. Omdömena är genomgående mycket positiva:
”God stämning, den bästa kurs jag gått”, ”Fem stjärnor av fem möjliga”, ”Släng aldrig, aldrig ut radiokursen”, ”Det bästa som hänt mig under mina 15 år av studier”, ”Jag tycker bara så mycket om er båda”, osv.
Artikeln i Intern har skrivits av JMK-studenten Ulrika Runesdotter Carlsson som enligt egen uppgift själv inte har haft några kontroverser med de utpekade lärarna. Enligt Ulrika Runesdotter Carlsson har hon talat med ett 30-tal kritiska studenter från de senaste sex årens radiokurser.
– Ett mönster är att det i varje grupp finns en eller ett par studenter som mått dåligt. Samtidigt är det en majoritet som älskar de här lärarna, säger hon.
De båda lärarna Anders Gjöres och Claes Johnsson tillbakavisar kritiken. De menar att de negativa omdömena kan bero på att studenterna under radiokursen kastas ut i praktiskt arbete och att övergången från de teoretiska studierna kan vara chockartad.
– Vi bygger upp en redaktion och för att det ska fungera måste alla ställa upp. Vi ställer krav på att alla ska komma i tid och sköta arbetet och struntar de i det kan det hända att jag säger tydligt ifrån, säger Claes Johnsson. Jag kan verka hård men jag är beredd att ta den kritiken.
Enligt de båda lärarna är arbetet under radiokursen så intensivt att man oundvikligen kommer nära varandra.
– Vi blir viktiga för studenterna och varje omdöme vi ger får vägas på guldvåg, uppger Claes Johnsson. Vi försöker alltid att peppa och det är helt otänkbart att vi medvetet skulle vara negativa mot någon.
– Problemet är att vi inte hinner ägna oss åt alla eftersom klasserna är för stora, framhåller Anders Gjöres. Då blir det tyvärr lätt så att de som pratar mest får större delen av vår uppmärksamhet.
Enligt Mats Nörklit, studierektor på JMK, är Marika Formgren den enda student som hört av sig med kritik mot lärarna.
–Vi har diskuterat igenom saken med de berörda och bara kunnat konstatera att ord står mot ord. Vi erbjöd henne att arbeta med en annan lärare.
Med anledning av artikeln i Intern har Mats Nörklit gått igenom de senaste årens kursutvärderingar.
–De ger än helt annan bild än vad som framkommer i Intern. Men vi tar kritiken i tidningen på allvar och jag är övertygad om att lärarna tar till sig vad som står i artikeln.