Gå direkt till textinnehållet

”Lärarförbundet beter sig som kommunpolitikerna”

Lärarförbundet beter sig som de kommunpolitiker man själv kritiserar, menar en av många medlemmar som är kritiska till outsourcingen av tidningarna till contentbyrån Make your mark.

Medlemmar och förtroendevalda i Lärarförbundet är kritiska till förbundets beslut att lägga tidningarna på contentbyrån Make your mark. Framför allt handlar kritiken om bristande interndemokrati.

”Detta är skandal! Ett fackförbund agerar på detta sätt UTAN att fråga medlemmarna!”, skriver till exempel läraren Madeleine Hedenbergh på Twitter.

”Jag är stolt över våra tidningar. Många har gått med i Lärarförbundet och/eller stannat kvar just pga tidningarnas höga kvalitet. Jag är inte stolt över hur min egen fackförening har agerat som arbetsgivare. Vi ska vara bättre än så”, skriver Helena Lückner, styrelseledamot i Lärarförbundet i Göteborg.

Annons Annons

Tillsammans med styrelsekollegan Malin Jonsson skriver hon i en debattartikel i Lärarnas tidning att det är ”oerhört viktigt att Lärarförbundets tidningar har fria och obundna journalistiska mandat och fritt kan granska förbundets inre och yttre liv”.

I en annan debattartikel i Lärarnas tidning skriver sfi-läraren Marie Wenger att Lärarförbundets tidningar ”spelade en väsentlig roll” för hennes beslut att lämna Lärarnas Riksförbund (med den tidigare på entreprenad utlagda medlemstidningen Skolvärlden) för Lärarförbundet. ”En bra tidning är inte någon extra lyx för ett fackförbund. Tidningarna som jag får hem i brevlådan är inte en liten bonus för att jag är snäll och betalar medlemsavgift, utan ett forum för facklig debatt. Där förs ett samtal om vad som är viktigt för oss medlemmar, ett samtal som vi faktiskt kan vara med och forma. Om tidningarna inte speglar våra intressen tappar vi förtroendet för facket som organisation. Inte någon vidare bra strategi för att behålla medlemmar, om ni frågar mig”, skriver Wenger.

Den fackligt aktive läraren Marcus Larsson som också är skarpt kritisk till den demokratiska processen i Lärarförbundet är inte förvånad över att det medlemsförslag där han och ytterligare 25 medlemmar yrkade ett stopp på outsourcingen inte fått gehör.

– Det intressanta, tycker jag som läser väldigt många kommunbudgetar, är att kansliet här förväntar sig samma eller högre journalistisk kvalitet fast med mindre resurser. Det är precis det som Johanna Jaara Åstrand själv kritiserar kommunpolitiker för. Och precis som många kommunpolitiker frånsäger man sig ansvaret för arbetsmiljön och hänvisar till att det är ett tjänstemannabeslut, säger han.

Tror du att den här processen skadat Lärarförbundet internt?
– Det är jag helt övertygad om. Många kontakter jag har, som är samma personer som är tuffa i att driva lärares villkor, tycker att det här har blivit väldigt fel.

Också många journalister och publicister har reagerat på beskedet. ”Så sorgligt”, skriver HD-Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal på Twitter.

”Hejdå oberoende journalistik som granskar sin egen ägare”, twittrar journalisten Somar al Naher.

Dagens Arbetes publisher Helle Klein skriver: ”Lärarförbundet lägger ut sina tidningar på en byrå som beskriver sig så här: Make Your Mark utmanar traditionell reklam och information. Vi jobbar med content marketing som ett kraftfullt sätt att påverka attityder och köpbeteenden med hjälp av redaktionell kommunikation. Trist!”

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler