Gå direkt till textinnehållet

LÄSTIPSET

-

Invandrare och massmedia

Anita Harrie (red)

Kunskapsförlaget P.A Norstedts & Söner/SJF

”I början skrev jag om invandrare precis som många andra journalister. Jag identifierade dem som invandrare i första hand som om det hade ett värde i sig”, skriver frilansjournalisten Jasim Mohamed i boken Invandrare och massmedia. Han berättar om kampen för att kunna försörja sig som journalist i Sverige.

Boken tar bland annat upp de svenska mediernas sätt att behandla invandrare och flyktingar, fördomsfällor och omedveten rasism och om dubbelmoral kring flyktingpolitiken.

Journalisterna Ann Gäre och Lilith Waltenberg skriver personligt om sina erfarenheter från Rosengård i Malmö, Jolin Boldt, chefredaktör för Sesam, skriver om missvisande nyhetsrapportering och Anita Dorazio, Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd, intervjuas av Kajsa Olsson. Även Pär-Arne Jigenius, pressombudsman, Carlos Garat, producent på Sveriges Radios samhällsredaktion, Peter Nobel, diskrimineringsombudsman, och Birgitta Löwander, lektor vid Umeå universitet, medverkar i boken.

Annons Annons

I skuggan av ett hjälteland

Charlotta Sjöstedt

Hjalmarson & Högberg

Charlotta Sjöstedt är journalist, specialiserad på historia. I boken I skuggan av ett hjälteland med underrubriken Svenska frivilliga för det ockuperade Norge, skriver hon om en organisation av svenska militärer som ville slåss mot tyskarna i Norge under andra världskriget.

Under sin forskning fann hon att många ansåg att Sverige förlorade och Norge vann ära genom andra världskriget.

Hon kom att fundera över vad ära är och hur detta kom att påverka människors handlingar under tiden kriget pågick.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler