”Lätt att överskatta SD-svansen”
En systematisk analys av den politiska diskussionen på Twitter ger en helt annan bild än den enskilda användare får, konstaterar medieforskaren Jonas Andersson Schwarz. Samtidigt är Twitter kraftigt överrepresenterat som källa i dagspress.
I går släpptes forskningsrapporten ”Opinioner och offentligheter online”, som skrivits av en medieforskare vid Södertörns högskola och tre omvärldsanalytiker från Retriever och M-Brain. Undersökningen baseras på mer än 100 000 tweets skrivna under 25 slumpvis valda dagar mellan november 2013 och november 2014. Fokus låg på hashtaggen #svpol: den mest relevanta för inrikespolitisk debatt.
Studien visar bland annat att Twitter är kraftigt överrepresenterat som källa i dagspress jämfört med hur många i befolkningen som använder Twitter.
– Journalister riskerar därmed helt klart att ge en skev verklighetsbild. Man skulle kunna göra konton utformade för att följa en annan bredd av människor, för att få en annan bild, säger Jonas Andersson Schwarz.
– Det finns också en risk att vissa frågor gynnas. Det är troligt att symbolpolitik och identitetspolitik, och moralism, tenderar att dominera i sociala medier. Polarisering gynnas medan sakfrågor hamnar i skymundan.
Samtidigt tror han att svenska journalister det senaste året fått en större medvetenhet om filterbubblor och ekokammare, vilket är positivt.
Det forskarna också kunde se var att det sverigedemokratvänliga klustret på Twitter omfattade ett mindre antal konton jämfört med de alliansvänliga och rödgrönrosa klustren, och att SD-kontona över lag har långt färre följare.
Men SD-sympatisörerna retweetade avsevärt oftade än de andra.
– Det är lätt att man överskattar SD-svansen. Vardagsupplevelsen kan göra att man förmodar att nätet översköljs av SD-åsikter, eftersom man inte har överblicken. En mer systematisk analys kan ge en mer realistisk överblick, är vår förhoppning i alla fall.